DÖTT VATTEN

Mar 28th, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till Dött vattenAv Ann Cleeves
Dead Water, 2013
Översättning Jan Järnebrand
Albert Bonniers förlag, 2015
ISBN 978-91-0-013863-9, inbunden, 394 sidor

Jag har sett TV-serien Shetland, inte minst för den vackra naturen, som bygger på Ann Cleeves deckare som utspelar sig på öarna med kommissarie Jimmy Perez i huvudrollen. Däremot hade jag inte läst någon av dem tidigare, och tyckte därför att det var bra att kolla hur öarna och personerna framträdde i skriven form.

Jag blev inte besviken, men när jag läser ser jag ju skådespelarna från TV för min inre blick. Och naturen förstås.

TV-serien har kommit längre i bokserien. I denna bok har Jimmy varit sjukskriven, sedan förra boken då hans fästmö mördades och han fick ansvaret för hennes lilla dotter. Men nu ska han sakta börja komma tillbaka.

En journalist hittas mördad, en man som växt upp på öarna, arbetat på lokaltidningen men gått vidare till Londonpressen. Samtidigt ska det bli bröllop för den kvinna som han för flera år sedan gjorde med barn men övergav. Hon förlorade barnet, utbildade sig till jurist och har nu återvänt och funnit kärleken.

Men vad gjorde den mördade nu? Var han på gång med en avslöjande artikel om oljeindustrin eller om planerna på miljövänlig vågenergi? Eller ville han återknyta kontakten med kvinnan han övergett?

Och vilken roll spelar den inte särskilt omtyckta åklagaren som är den som upptäcker liket?

Eftersom Jimmy Perez är delsjukskriven kallas en ung kvinnlig kommissarie in, som kommer från en annan övärlds, Yttre Hebriderna. Jimmy får ändå uppgifter och sakta börjar han inse att även om hans liv har förändrats finns arbete att göra, arbete som han är duktig på.

En riktig gåta, många personliga relationer som får ta plats i berättelsen och så miljön förstås (och det underlättar om man sett TV-bilderna).

Jag läser gärna fler deckare från Shetland.

LEIF-RUNE STRANDELL

Ann Cleeves

Ann Cleeves. Foto Chloe Healy

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22