DOLDA SPÅR

May 14th, 2018 | By | Category: 2018-05 maj, Recension

Omslag till Dolda spårAv Ida Axelsson
Bokförlaget SOL, 2018
ISBN 978-91-88611-12-3, inbunden 319 sidor

Författaren Ida Axelsson är född och uppvuxen i Helsingborg. Hon har bland annat arbetat som flygvärdinna och länge haft ett stort intresse för skrivande och kriminalhistoria. Efter en utbildning i Communication Design i Singapore återvände hon till Sverige och deltog i en skrivarkurs i ”Att skriva krim” med Sören Bondesson som lärare. Kursen ledde till att hon skrev sin första kriminalroman, Svart skugga, som utkom förra året. Ida Axelsson är numera bosatt i Stockholm, där hon kombinerar sitt skrivande med en anställning på polismyndigheten.

Ida AxelssonI Ida Axelssons debutroman Svart skugga introducerades huvudpersonen Linn Wide. Linn är en ung polisinspektör, skicklig i sin yrkesroll men pressad i familjelivet, med huvudansvaret för sin fyraåriga son på grund av sambons och poliskollegans psykiska problem. När Linn flyttar tillbaka till sin födelsestad Helsingborg, konfronteras hon med sitt hemliga förflutna, en traumatisk tidig barndom i en våldsam och kriminell familj.

Verkar personporträttet bekant? Ja, visst är den begåvade unga kvinnliga polisen med ett trassligt privatliv och en mörk barndomshistoria en vanlig företeelse i den nutida kriminalgenren, både i böcker och på film. Som Saga Norén i teveserien Bron. Eller Charlie, den kvinnliga polisen i Lina Bengtsdotters prisade debut Annabelle, som kom ut ungefär samtidigt som Svart skugga. Även Charlie återvänder som polis till sin barndomsbygd och tvingas möta sin tragiska familjebakgrund.

Men Ida Axelsson lyckas ge sin huvudkaraktär Linn Wide en trovärdighet i personligheten som gör att man som läsare rycks med och engagerar sig i hennes utmaningar. Kanske hör det ihop med att författaren försöker anlägga perspektivet att visa hur brott påverkar förövarnas anhöriga. Därför är det med stort intresse man följer Linns fortsatta öden i Ida Axelssons andra roman, som nu utkommit.

Uppföljaren heter Dolda spår, och liksom den första romanen utspelar den sig i Helsingborg, en stad som skildras som mer eller mindre styrd av tung gängkriminalitet. I skuggan av denna brottsverksamhet utreder polisen ett mord på en ung polsk kvinna, som visar sig ha prostituerat sig som en sorts sugarbabe i ett nätverk av välbärgade män på olika höga positioner i samhället. Linn Wide får ett stort ansvar i jakten på den unga polskans mördare, och samtidigt utreder hon en ung helsingborgkvinnas försvinnande för ett år sedan. Finns det möjligen något samband mellan de två fallen?

Författaren har redan, i denna sin andra roman, lärt sig att bygga upp sin historia på ett effektivt sätt, och som läsare vänder man ivrigt blad för att komma fram till upplösningen på mordutredningen – och på de sidospår som Linn Wide jobbar med parallellt med huvudfallet. Och visst visar det sig till slut att allt hänger ihop på något vis, när författaren knyter ihop de lösa trådarna i sista kapitlet.

Men slutet på Dolda spår blir något av en cliffhanger, som låter oss ana att prövningarna inte är över för polisinspektör Linn Wide. Det är lovande för oss som fångats av den egna litterära värld som Ida Axelsson genom sina två böcker skapat med sin hemstad Helsingborg som geografisk inramning.

LENA LUNDGREN

Författarens webbplats: https://www.idaaxelsson.se

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22