DOKTORN OCH DEMONEN

Dec 17th, 2013 | By | Category: 2013-12 dec, Recension

Omslag till Doktorn och demonenAv Johannes Lundborg
Pupill förlag 2013
ISBN 978-91-7477-123-7, 447 sidor, eBok

Pupill är inget traditionellt förlag. Deras affärsupplägg baseras på att författaren ombesörjer marknadsföring och reklam.
För 2013 är deras inriktining på böcker för barn och unga vuxna. De har inte kapacitet att läsa manus i andra genrer eftersom förlaget är en bisyssla och sköts vid sidan av ordinarie verksamhet. Uppenbarligen gör de undantag från den regeln. Förlaget skriver inga kontrakt. Författaren äger sitt verk.

Marknadsföring och presskontakt sköts till största del av författaren. Pupill kan hjälpa till med formgivning av pressmeddelanden, utskick, etc i mån av tid. Men författaren bär huvudansvaret. Pupill informerar om boken på Mynewsdesk och facebook. Pupill förlag har inte monter på bokmässan i Göteborg.

Johannes LundborgJohannes Lundborg är född 1971, bor i Malmö och är psykolog med vuxenpsykiatrin och kriminalvården som arbetsfält. Innan han blev psykolog arbetade han som journalist under flera år, bl a på Sydsvenska Dagbladet och Aftonbladet. 
I sitt skrivande utforskar Johannes Lundborg de dunklare sidorna av människors själsliv och de hemliga bevekelsegrunder som avgör våra handlingar. Hans berättelser söker svaren på varför vi människor blir de personer vi är, och våra möjligheter till val och eget ansvar.


Doktorn och demonen började han skriva när han arbetade som behandlare av sexualbrottslingar på ett fängelse, och fascinerades av det obegripliga kvinnohatet och de kognitiva förvrängningarna hos dessa skenbart harmlösa och inte sällan uppburna medborgare som dömts för hemska brott.

Doktorn och Demonen handlar om en beryktad mördare. Kanske med Thomas Quick som förlaga. En sedan länge på sluten vårdinrättning inlåst man väntar på sin demons återkomst. Demonen som en gång kommenderade honom till hans hemska handlingar. En ny kvinnlig doktor väcker med tålamod mördarens berättelse ur hjärnans skrymslen. Han ser sin chans till flykt. Doktorn har enellertid egna planer och förborgade hemligheter. Mötena mellan doktor och mördare blir en kraftmätning.

Berättelsen skiftar mellan vårdinrättningen och “flydda” tider där en livstrött kvinna hittar sin mosters bortglömda dagbok. Mostern stod för hoppet, ljuset och det goda i världen. En avlägsen sommar av frihetstörst och förbjuden kärlek. Kvinnan söker svar för att undfly sin egen utplåning.

Händelserna växlar mellan mördaren på vårdinrättningen, hans minnen, Katarina och gången tid i mosterns dagboksnoteringarna.

Språket är bra. Det kan bli lite tveksamheter vid byte av person i berättelsen.

SUNE E. OLSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22