DOKTORANDERNA I BERLIN

Mar 20th, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Recension

Omslag till Doktoranderna i BerlinAv Kurt Wickman
Axplock 2010
ISBN 978-91-85385-90-4, 801 sid

Volymer av det här omfånget brukar vanligtvis komma från Stephen Kings litteraturfabrik. De innehåller också betydligt mer action än det Wickman åstadkommit, men det hör förstås till sakens natur.

Men det är faktiskt en fascinerande (om än väldigt lång) berättelse denne ekonom från Överkalix åstadkommit. Alltsammans börjar i slutet av 1920-talet i akademiska kretsar när den unge studenten Konrad Wallberg anländer till Berlin för att arbeta på sin avhandling. Där förvånas han över den avancerade forskningsmiljö har får uppleva.

Det tar sin rundliga tid innan läsaren rycks med i handlingen, men håll ut, det blir allt intressantare. Berättelsen går sakta och man kan irriteras på doften av skrivbord, inte minst när det gäller replikerna dessa studerade män emellan.

Staden Berlin har lika mycket en huvudroll som Konrad och den kvinna han träffar – Catherine de Bermours. Weimarrepubliken är på upphällningen, brukskjortorna börjar synas alltmer och stadens nöjesliv är precis som dekadent så dekadent som det skildrades av Isherwood i den roman som sedermera blev Cabaret. Men det unga paret uppfattar inte saken så – man gör väl inte det utan facit i hand – utan ser tiden som ett socialt experiment som möjligen han utmynna i större frihet.

Wickman väver samman epokens stora händelser, nazismens framväxt med hatet mot judarna, motståndet i form av en antikvariatsägare som kämpar för att rädda de sina, vetenskapen som tvingas arbeta för rustningsindustrin som suktar efter tungt vatten för att lyckas klyva atomen.

Alla ställs inför praktiska, intellektuella och känslomässiga utmaningar.

Detta är en bok med ett ädelt syfte.

Den skulle nog ha vunnit en del på att strykas ner från de 800 sidorna. Det är ofrånkomligt att en berättelse av den längden har passager som upplevs som ett tomgångsläge.

Men däremellan har man ingen svårighet att hålla intresset vid liv.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22