DOKTOR DÖD

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Jonathan Kellerman
Dr Death 2000
Översatt av Nils Larsson
Prisma 2002

I USA har det funnit en äkta Doktor Död som med sin dödsmaskin åkt runt och hjälpt människor som önskad dö att få sin vilja uppfylld. I åratal har han legat i fejd med rättsväsendet. Jonathan Kellerman har använt sig av detta tema men dragit skruven ytterligare ett varv när doktorn – här kallad Eldon Mate – hittas lemlästad och fastspänd i sin dödsmaskin i den egna skåpbilen.

Nu kopplas Los Angeles-polisen Milo Sturgis och psykologen Alex Delaware in på fallet. Doktor död är den fjortonde boken där dessa två uppträder. Kellerman har själv försörjt sig som psykolog (visserligen för barn, men ändå) innan han blev författare på heltid, så man kan lita på hans människoförklaringar.

Kellerman är en otroligt rutinerad thrillerförfattare som låter sina gestalter närma sig livets yttersta gräns och ibland passera den. Han är försiktig nog att inte låta rutinen märkas, även om han med många böcker bakom sig inte alltid klarar sig undan återanvändning. Det gör inget, för en Kellerman är nästan alltid handlingsmässigt spännande och intrikat.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22