DOG CITY BLUES

Feb 21st, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till Dog City BluesAv Jacob Härnqvist
Förlaget Orda, 2014
ISBN 978-91-7553-925-6, 216 sidor

Härnqvist har tydligen haft avsikten att skriva en noirdeckare i Chandlers, Hammetts och efterföljarna Ellroys och Vachss anda. Hur lyckas han då? Jo, vars. Att hans Malmö har mörka gränder och många invånare mörka sinnen har media redan inpräntat i oss och han späder på denna insikt i historien om den före detta polisen och spritmissbrukaren Leo Skantze (troligen inte släkt med Freddie Skantze i Tages).

Efter att ha fått kicken ur kåren och tagit till flaskan har han återfått livsbalansen och driver en boxningsklubb, både för att han älskar pugilism och för att han känner av behovet att föra pojkar på glid tillbaka till den rätta vägen.

Jacob HärnqvistEn gammal poliskontakt ger honom uppdraget att spana på och fotografera ”en blatte” mot ersättning ser han det som en möjlighet att stärka boxningsklubbens kassa och tackar ja. Det borde han kanske aldrig ha gjort eftersom det till syvende och sidst sätter honom i skottfältet för både den lokala polisen och den invandrade maffian från Balkan. Omvärlden befinner sig, enligt huvudperson och författare, i ett moraliskt turbulent tillstånd där Stantze tvingas ta i av alla krafter för att stå upp för sina ideal.

Vad kan man tolerera och vad måste man bekämpa? Och hur mycket får man likna sina motståndare?

Det var frågor som Hammett och Chandler redan ställde i sina kriminalromaner från 1930-talet och som nu Härnqvist för över till dagens svenska verklighet i Malmö. Det handlar om rättssäkerhet lika mycket som om övervåld, både från de kriminellas och de rättsvårdande myndigheternas sida och de situationer författaren beskriver är ofta brutala. Samhällskritiken känns emellanåt besvärande.

Jacob Härnqvist (född 1969) är bosatt strax utanför Malmö. Han har tidigare varit förläggare för namn som Charles Bukowski, Kinky Friedman och Jim Thompson. I fjol vår debuterade han som fackboksförfattare med fotoboken Charles Bukowskis Los Angeles.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22