DÖDSURET

Nov 16th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till DödsuretAv Kjell Eriksson
Ordfront Förlag, 2020
ISBN 9789177751199, inbunden, 320 sidor

Efter Ann Lindells återkomst är det här den andra boken om henne. Förra årets titel Den skrattande hazaren blev nominerad till Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Svenska Kriminalroman. Ett pris som författaren vann redan 2002 för Prinsessan av Burundi. Han har dessutom varit nominerad ytterligare sex gånger. Så det är ingen duvunge som vi pratar om.

Det finns anledningar till att hans böcker har blivit så uppskattade, inte minst utomlands. Han har dessutom erövrat det stora landet USA. Kjell Eriksson har alltid varit en mästare på fina uppländska miljöer, trädgårdsmästare som han är. Hans karaktärer har ett eget liv, de känns som riktiga människor. Tagna direkt ur myllan. Man kan känna igen sig.

Den här boken har handlingen mest förlagd till Gräsö i Roslagen. Ann Lindell, som fortfarande är expolis och numera osttillverkare, tillbringar tid hos sin kära Edvard. Han har följt henne i hela bokserien. Trots att hon har svikit honom grovt finns där en grundmurad kärlek.

En kvinna har fyra år tidigare försvunnit på Gräsö. Nu ryktas det att hon är tillbaka. Kan det stämma? Vad vill hon i sådana fall? Nya våldsamma händelser inträffar och som gammal polis kan inte Ann Lindell låta saken vila. Hennes näsa är som gjord för att ligga i blöt.

Kjell Eriksson briljerar återigen i den här boken om skuld, relationer och gamla oförrätter. Kanske är intrigen inte lika tät och realistisk som vanligt, men bara att lära känna karaktärerna är värt läsningen.

NISSE SCHERMAN

Kjell Eriksson

Kjell Eriksson. Foto Emma Eriksson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22