DÖDSKARAVANEN

Apr 14th, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till DödskaravanenAv Mats Erasmie
Hoi Förlag, 2018
ISBN 978-91-767-058-4, 290 sidor

Kring sekelskiftet 1900 ville den brasilianska regeringen att landets tropiska urskog borde förvandlas till odlingsbar mark och via ett kontor i Malmö skulle minst tusen jordbrukare rekryteras. Det kom lite över fyra tusen i de två svenska utvandringsvågorna, den första på 1890-talet och den andra runt 1910. Alla klarade inte resan. Många dog redan under färden och nybyggartillvaron i det sydamerikanska landet innebar svåra umbärandet vilket fick många att åka hem igen eller ta sig in i grannlandet Argentina.

Det är om den första vågen utvandrare som Mats Erasmies roman Dödskaravanen handlar. Titeln kommer från den vandring med oxkärror lastade med de invandrade familjernas ägodelar som fördes längs ofta nästan osynliga stigar genom djungel där det var ont om föda och där tropiska sjukdomar farliga djur tog sin tribut. De som gav sig iväg var i många fall obekanta med jordbruk. De ville komma bort från det Sverige där arbetslösheten var svår och de som hade arbete tvingades godta att lönen sänktes. Mumma för emigrantvärvarna som hade provision på varje fattig själ de kunde övertyga.

Många stadsbor skaffade pengar för att kunna resa till Hamburg. Därifrån betalade den brasilianska staten överfarten till Sydamerika. Det var en av anledningarna till att många ratade USA. De flesta hamnade vid Uruguayfloden i delstaten Rio Grande do Sul där de fick börja med att röja skog och bygga vägar innan de kunde så och skörda. Sällan fick de goda skördar i det nyckfulla klimatet med skyfall som gav översvämningar, fyrtio graders hetta på somrarna och kalla vintrar. Till det kom språksvårigheterna. Inte att undra på att många tog alkoholen till tröst.

I romanen är det tidigt 1890-tal. Arvid och Anna har det knapert i Stockholm. Han bor trångt med sina föräldrar och arbetar hårt halva dygnet. Anna bär vatten på en fabrik. De är på sätt och vis lyckligt lottade eftersom de har arbete, men det är jobb som betalas uselt och sliter på kroppen. En dag läser Arvid en artikel som säger att i Brasilien är det alltid vackert väder, det är gott om mat och den som kan och vill arbete kan få statligt mark alldeles gratis. När han går till ett av Brasilianska kontorets informationsmöten visar det sig att också Anna är där.

De två bestämmer sig för att ta chansen till ett nytt liv men det visar sig bli en kamp för att bara överleva. Redan resan dit skördar människoliv och när de äntligen är framme visar det sig att himmelriket är fyllt av misär, elände, svält och sjukdomar. På väg till slutdestinationen lär de sig vad folk kallar dödskaravanen verkligen innebär.

Det är en skakande berättelse om ett statligt bedrägeri, om stora svårigheter men också en historia om människans inneboende storhet.

Civilekonomen Mats Erasmie har tidigare gett ut ett knappt dussin fackböcker om försäljning och marknadsföring. Han är konsult inom ledarskap och affärsutveckling vid Cordovan Performance i Göteborg. Dödskaravanen är hans romandebut.

BROR ANDERSSON

Mats Erasmie

Mats Erasmie. Foto Ines Sebalj

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22