DÖDSKÄND

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Ben Elton
Dead Famous 2001
Översatt av Davis Nessle
Forum 2003

Den här gången har Ben Elton gjort det lätt för sig. TV:s Big Brother, i boken döpt till Husarrest, är som gjord för att häcklas. Tio TV-tävlande är alltså instängda i ett hus som kryllar av kameror och mikrofoner. Deltagarna ska röstas ut tills bara en återstår.

Elton kan lugnt plocka fram sliskigheten och det manipulativa hos både TV-bolag och kvällspress och man kan förstå att han vi en av personerna gärna ironiserar om det absurda att någon kan gilla att glo på tio dårar som pratar strunt.

En person blir inte utröstad. I stället sker ett mord och in kommer kommissarie Coleridge, en man som kunde ha varit påhittad av Colin Dexter. Han avskyr alltså denna TV-genre som ligger ohyggligt långt från klassisk lärdom. Men han vill också veta hur mördaren gjorde för att inte avslöjas av någon kamera.

Elton är känd för att driva med dagens hypes. Att han valt ett lätt ämne hindrar inte att han är rolig och deckargåtan är inte alls oäven.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22