DÖDSGUDINNANS SÅNG

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

av Dan Simmons
Song of Kali (1985)
Övers. av K.G. Johansson och Gunilla Dahlbom
Wiken 1993

Dödsgudinnan sång av den amerikanske författaren Dan Simmons kom ut 1985 och är Simmons debut. Den har kommit att räknas som en modern skräckklassiker och de om häromåret fascinerades av Simmons kusliga barndomsskildring Nattsommar, kan också rekommenderas den här boken. Simmons litterära uttrycksmedel känns ovanligt väl utvecklade här, särskilt med tanke på att det faktiskt är en debutroman det handlar om.

Skildringen utspelar sig huvudsakligen i den indiska mångmiljonstaden Calcutta, som beskrivs som en av världens helt igenom onda platser och vars olika religiösa kulter och offensiva fattigdom behandlas på ett hart när utmattande sätt. Till Calcutta kommer den amerikanske författaren Robert Luczak med sin familj, för att leta efter den sedan länge försvunne och officiellt dödförklarade poeten M. Das. Det visar sig dock att denne är vid liv. Han presenterar för Luczak en lång hyllningsdikt till dödsgudinnan Kalis ära som han kräver att få publicerad i en amerikansk litterär tidskrift.

Detta är bara början på denna aparta och egenartade roman, som mycket snart har ryckt med sig läsaren, och gör det allt svårare att distansera sig från dess intensiva intrig.

Staden Calcutta skildras på ert fysiskt kväljande sätt och Simmons målar, med finstilta penseldrag, upp en mardrömsstämning av kompakt slag.

Dödsgudinnans sång är påträngande och mycket skickligt skapad skräck, värd att svetta sig igenom.

ROLF NILSÉN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22