DÖDSFALLET Av Lennart Brohed

Jan 7th, 2008 | By | Category: 2008-1, Recension

Slussens bokförlag 2007

Överkonstapeln Göran Persson i Lysekil en är stillsam och effektiv polisman. Året är 1936, julen närmar sig och medan Persson är på utbildning i Göteborg har en ung kvinna trillat nerför en bergvägg och slagit ihjäl sig. Så verkar det i alla fall vara och polischefen är så övertygad om att det är självmord att han förbjuder grundligare undersökning. Men saker och ting förändras när en hustru till en prominent lysekilsbo mystiskt försvinner.
Förre bibliotekarien Brohed har kommit fram till den femte originalpocketboken om sin hjälte Göran Persson. Tidigare figurerade han i Änkan som inte sörjde (2003), Löjtnanten som inte kom hem (2004), Kol & Koks AB (2005) samt Partrederiet Utanus (2006). I samtliga böcker finns tidstypiska annonser ur Lysekilsposten med, både som förankring i året boken handlar om och som rena textillustrationer. Tidsfärgen är rent nut sagt alldeles underbar och personnamnen bidrar till detta.
1936 var en tid när folk såg beundrande mot Tyskland och dess nye kansler. Persson letar bland nazister, spritsmugglare, fint folk och de som lever under påvrare förhållanden. Ett litet, litet minus är Broheds fascination för sin lokala miljö. Vi som inte var med där och då måste titt som tätt gå tillbaka till kartan längst fram, och det hjälper inte alltid.
I likhet med tidigare böcker tar Persson boven men Brohed lyckas skruva till historien ett extra varv för att fördärva läsarens lycka över att allt ordnat sig till det bästa. Sista sidorna ger aningen besk eftersmak.

PER MAGNUSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22