DÖDSDRIFTEN

Nov 29th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till DödsdriftenAv Jed Rubenfeld
The Death Instinct, 2010
Översättning Karin Andrae
Damm förlag 2011
ISBN 9789173517386, inb, 450 sid

Hört talas om bomben på Wall Street i september 1920, mitt emellan J. P. Morgans huvudkontor och den amerikanska riksbankens guldförråd? Trodde väl inte det. Visserligen dödades 38 människor och mer än 140 fick allvarliga skador. Men åtminstone i Europa verkar denna fysiska börskrasch – föranledd av 45 kg dynamit och ett kvarts ton järnskrot – snabbt ha fallit i glömska.

Kring händelsen, vars upphovsmän fortfarande är okända och ostraffade, har den amerikanske författaren Jed Rubenfeld spunnit en invecklad intrig, kompletterad med sidoberättelser om första världskrigets Europa, dr Freud i Wien och madame Curie i Paris.

Ansatsen är storslagen. Rubenfeld räds inga konspirationsteorier i jakten på de skyldiga till bombdådet. Han lyckas i omgångar misstänkliggöra ett antal av tidens rikaste och mäktigaste amerikaner, bl.a. landets finansminister, en ansedd bankir och en uppåtsträvande senator med siktet inställt på utrikesministerposten och ekonomiskt motiverade krig mot såväl Sovjet som Mexiko. Just dessa personer har faktiskt funnits. Särskilt senatorn, Albert B. Fall, var djupt insyltad i den amerikanska politiken, som nådde ett lågvattenmärke för korruption och hyckleri just i början av 1920-talet.

Därmed inte sagt att Rubenfeld på allvar kastar nytt ljus över bombdådets orsaker. Romanen är en mycket fri fantasi med två goda vänner, läkaren Younger och poliskommissarien Littlemore, i stormens öga. Å ena sidan har Rubenfeld velat skriva en politiskt menande skröna om girighet och terrorism. (Associationerna till det tidiga 2000-talets amerikanska krig mot terrorismen är omöjliga att missa). Å andra sidan har han också velat åstadkomma en romantisk äventyrsberättelse med tycke av gammal Hollywoodfilm.

Ambitionerna är lite för stora och spretiga. Alltför ofta offras nerven och spänningen när huvudpersoner och huvudmisstänkta snabbt snubblar fram genom intrigen med dess många lönndörrar, fallgropar och stickspår. Ändå är Dödsdriften inte oäven som påminnelse om hur många stora och olösta brott som ännu ligger och tickar i den glömska som kallas historien.

PÄR ALEXANDERSSON

Jed Rubenfeld

Jed Rubenfeld. Foto Sigrid Estrada

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22