DÖDSCELLEN

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

Av John Grisham
The Chamber 1994
Översatt av Jimmy Hofsö
Bra Böcker 1995

Detta är faktiskt en bok som utmanar både tillskyndare av och motståndare till dödsstraffet. Huvudpersonen – den dödsdömde – är verkligen inte något under av godhet, ingen som skulle passa som argumentmaterial i en pamflett. Men skildringen av honom och hans värld är en rysansvärd berättelse som växer i spänning och indignation till en textbrodyr som man slukar. Jag är inte det minsta förvånad över att denna bok (i pocket visserligen) toppat bestsellerlistan i USA.

Grisham är en skicklig författare som med denna bok betydligt mer än tidigare visar sig ha ett ärende. Man mår inte riktigt bra efter att ha läst om fångarnas tillvaro på ”Death Row” i Parchmanfängelset.

Tidigare har Grisham skrivit på melodramats villkor, där regel ett säger att hjälten skall vinna i slutet. Här är det annorlunda: i ”dödslägrens” USA är själva processen vinnaren. Det är den som i god ordning, okänsligt och byråkratiskt ser till att den dömde kan dödas med cyanid i Mississippis gaskammare.

Inte sedan Caryl Chessmans ”Dödscell 2455” har jag sett denna procedur behandlas på ett så förskräckande sätt i en bok.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22