DÖDSÄSONG

Aug 26th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till DödsäsongAv Johan Elfner & Mats Dahlquist
Hoi Förlag, 2018
ISBN 978-91-7697-069-0, 320 sidor

Det här är en bok som känns riktigt ruskig för mig som aldrig vågat mig på annat än den lättaste backen när jag prövat på utförsåkning, vilket för övrigt bara skett en gång.

I den exklusiva skidorten Verbier i Schweiz går det helt annorlunda till. Dit åker världens välbeställda för att åka offpist på dagarna och festa hårt om nätterna. Det tas droger, dricks fin sprit och det förekommer en hel del könsumgänge, inte minst på nattklubben Chat Noir som drivs av den skumme Hector.

Till Verbier kommer två barndomsvänner, en med ganska normala bekymmer och den andre som just fått veta att han står på konkursens rand. Både vill glömma sina problem och lever som varje dag vore den sista. Men jetsettillvaron har en baksida med livsfarliga laviner. En skakande beskrivning fick mig att darra. Därtill eskalerande våld och mord som inte bara sker i Schweiz utan dramatiken fortsätter i Amsterdam, Paris och Singapore.

Det är en hårdför historia som författarna Johan Elfner och Mats Dahlquist berättar, snabbt, smart och bitvis riktigt elegant med oförutsedda händelser och emellanåt en humor som kan kännas drastisk.

Det är spännande nästan hela tiden i en skildring som är både brutal, i synnerhet i de uppgörelser i undre världen som beskrivs, och emellanåt nästan ömsint. De gestalter som presenteras har goda och onda sidor.

Enligt förlagreklamen var det just i Verbier som de gamla vännerna, passionerade skidåkarna  och utlandssvenskarna Johan Elfner och Mats Dahlquist bestämde sig för att författa tillsammans. När första boken i en planerad serie nu kommit är paret på god väg med sin andra som även den har skidorten som spelplats men också utspelar sig i Barcelona, Tokyo, Singapore och Panama.

Johan Elfner är ursprungligen från Stockholm. Han är civilekonom, konsult inom retail och driver ett Bed & Breakfast i Amsterdam.

Mats Dahlquist kommer från Västerås men bor numera i Paris där han jobbar som konsult och headhunter. Han har en lång internationell karriär bakom sig, bland annat inom medicinsk teknik.

LENA JEPPSSON

Mats Dahlqvist

Mats Dahlqvist. Foto Chom Studio Arlequin

Johan Elfner

Johan Elfner. Foto Thomas Roulen

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22