DODGERS

Nov 29th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Recension

Omslag till DodgersAv Bill Beverly
Dodgers, 2015
Översatt av Hanna Axén
Southside Stories, 2017
ISBN 978-91-88153-70-8, 346 sidor

Det här är berättelsen om den fattige unge mannen East som finns långt nere i näringskedjan  i Kaliforniens undre värld. 15-åringen och hans bror Ty ingår i ett gäng som jobbar åt en knarkorganisation. De brukar hålla utkik när transaktioner ska genomföras men nu har polisen gjort razzia mot deras spaningsställe.

Bill BeverlyHan, den skjutglade svarte brodern och tre andra gängmedlemmar får ett uppdrag av sin boss, släktingen Fin: de ska ta livet av en domare i Wisconsin som har en roll i en kommande rättegång. Det är ett erbjudande som är svårt att tacka nej till. East är mer eller mindre bostadslös och han gör sitt bästa får att försörja sin ensamstående unga mor. Här får han en sudd pengar, en karta och ett vapen och skickas ut till platser han inte ens visste existerade.

Hans upplevelser längs vägen förändrar hans syn på tillvaron. Att Amerika kunde vara så vitt hade han ingen aning om och han börjar se sig själv på ett annat sätt.  Han börjar växa upp, från början omedvetet men efterhand denna uppväxtroman pågår med allt större insikt. Medlemmarna i den lilla gruppen är på sitt sätt arketyper där East är den som utrustats med ett samvete.

Det blir en bisarr resa genom Mellanamerika där ingenting egentligen går som det var tänkt. Pojkarna måste improvisera, något som ger författaren möjlighet att accentuera deras karaktärsdrag. Tuffingarna gör saker som verkligen kan ifrågasättas men trots det går ett stråk av humanism genom hela berättelsen, inte minst gestaltade i de människor de möter längs vägen.
Det här är ingen bok för den som söker en konventionell deckare där brottet är en gåta som väntar på sin lösning. Snarare är det en bladvändare för den som vill lära sig något om amerikanska kulturskillnader och om olika samhällen i samma land. Och något av en kollektivroman.

Den som funderar på titeln: Den hänvisar till de baseballtröjor från laget Los Angeles Dodgers som pojkarna fått som ”reseuniform”.

Debutromanen Dodgers har sedan utgiviningen i  USA belönats med en mängd priser, däribland CWA Goldsboro Gold Dagger för bästa kriminalroman och CWA John Creasy New Blood Dagger för bästa deckardebut. Den har dessutom nomineras till Svenska deckarakademins pris för årets bästa till svenska översatta kriminalroman 2017.

William ”Bill” Beverly föddes i Kalamazoo, Michigan 1965 och har studerat på Oberlin College och University of Florida. Han undervisar i amerikansk litteratur och skrivande på Trinity University i Washington D.C., och bor med sin fru, poeten Deborah Ager, i Hyattsville, Maryland.

LEIF PETER JONSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22