DÖDENS SKUGGA
Nov 13th, 2016 | By ansvarig | Category: 2016-11 nov, RecensionAv James Runcie
Shadow of death, 2012
Översättning Elisabet Fredholm
Massolit förlag, 2016
ISBN 978-91-76790-41-0, inbunden 462 sidor
På omslaget står ”Boken bakom TV-serien”, och jag tror inte den hade blivit översatt om inte tv-serien gått i Sverige. Jag ville läsa eftersom det mestadels är intressant (inte alltid roligt) att se hur överflyttningar mellan olika medier fungerar. Att göra böcker efter framgångsrika tv-serier eller filmer brukar inte gå så bra. Det tycks som om den grundläggande texten bättre kan användas i fler format.
Så hur gick det denna gång? Bättre och sämre, beroende på hur man ser det. Eftersom jag sett ett flertal tv-avsnitt kan jag helt acceptera hur huvudpersonen, prästen Sidney Chambers, ser ut, liksom hans vän polisen, hans väninna och hans pastorsadjunkt. De passar in också i min inre biograf när jag läser.
Däremot har de som gjort tv-serien kapat en hel del av det som upptar Sidneys tankar, nämligen funderingarna hur man ska arbeta som präst och vad som viktigt i uppdraget. Att vara detektiv är väl inte den optimala kombinationen. Eller?
Det finns alltså tre teman genom alla berättelserna: kriminalgåtan (inte alltid mord), förhållandet till kärleken och Amanda, och förhållandet till kallet. I tv-serien försvinner den tredje tråden.
Detta gör att boken (det finns fem till, den avslutande sjätte delen ska komma ut nästa år) är långsammare i berättelsen, mer kyrklig, och särskilt Sidney blir en mer komplex och intressantare person.
Det är sex olika ”fall”, under 1953 och -54, som tas upp, alltså ingen sammanhängande gåta. Det passar alltså utmärkt att ha som avsnitt i en tv-serie. Miljön är också bra, även om den inte spelar så stor roll. Grantchester är en by på cykelavstånd från Cambridge. Författaren kan miljön för han har studerat och tagit examen där. Dessutom kan han det kyrkliga eftersom hans far var ärkebiskop av Canterbury. Men 50-talet har han fått läsa sig till eftersom han är född 1959.
Detta är alltså en udda engelsk deckare. Lite för pratig för oss som lärt oss snabba texter och action i den nutida deckarlitteraturen, men jag blev allt mer förtjust ju mer jag läste. Får se om förlaget vågar satsa på de följande delarna.
LEIF-RUNE STRANDELL
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22