DÖDENS PLATS

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Stephen Booth
The Dead Place 2005
Översatt av Carla Winberg
Minotaur 2006

Förvisso brukar kriminalromaner handla om döden. Men även i denna genre är Dödens plats en ovanligt dödsfixerad text.

Kring den grundläggande mordgåtan, som utgår från några upphittade likdelar i ett naturreservat, vävs flera motiv med anknytning till livets slut och kroppens fortsatta öden samman till en tät historia. Läsaren får reda på mer än vad som kanske är nyttigt om sarkofager, förruttnelse, kremering och ekonomiskt pressade begravningsbyråer i landsorten. Dessutom blottläggs mindre uppbyggliga sidor av det akademiska studiet av döden, den s.k. tanatologin.

I slutscenerna får Stephen Booth med en del psykologiska perspektiv på gärningsmannen, men det är dennes fixeringar vid döden som är brottets – och berättelsens – motor.

Stephen Booth har flera bästsäljande romaner bakom sig och vet hur en slipsten ska dras. Dödens plats gör inte någon inbiten läsare av engelska polisberättelser besviken. En molande vardag, med slitna och proffsiga kriminalare i dragiga polishus, varvas med slott, vidsträckta parklandskap, bönder och lärde män som talar på latin. Skickligt – och mycket rafflande.

Men det som höjer boken över mängden är Booths envetna, närmast barocka vilja att krypa själva döden under skinnet.

PÄR ALEXANDERSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22