DÖDENS PILAR (1987); BROTTSPLATS BERGSLAG EN (1989); DÖDEN TAR STUDENTEN (1988)

Feb 15th, 2008 | By | Category: 2002-1, Recension

Av Stig O Blomberg
Semic 2001

Semic återutger några 80-talsdeckare av sin mest kände svenske deckarförfattare Stig O Blomberg i en och samma volym. Det blir på både gott och ont. Blomberg var en driven herre när det gällde intrigmakeri från landets alla hörn, men när man läser tre berättelser på raken märker man också hans återkommande påhitt. Olle Villner, huvudpersonen, har en förmåga att i varje ny historia bli kär i en ny kvinna och hamnar på gränsen till giftermål. I varje bok fick han minst ett slag i skallen och tuppade av, något som även andra i rollistan råkade ut för. Hans polis, Kent Alm, har en förmåga att dyka upp från ingenstans och ha lösningen på tungan.

På sätt och vis är alla tre historierna i denna bok en osannolik blandning av pusseldeckare, thriller och ortsskildring. De är både gammalmodiga och kontempofitra. Kanske af det en del av charmen, för det finns en följetongsliknande charm (med tuffa cliffhangers) i allt Blomberg skrev.

Han blev också bättre med åren.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22