DÖDEN PÅ VERKET

May 28th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Döden på Verket

Av Gudrun Winfridsson
Recito 2009

Inom vetenskaplig publicering och inom myndighetsutövning ska man deklarera vilka eventuella jävsförhållanden som man har i förhållande till det man skriver. Och här får jag deklarera att jag känner författaren, att vi båda har arbetat med tidskrifter i myndighetsvärlden.

Det var alltså med nyfikenhet på hur det statliga verket presenteras jag grep mig an läsandet. Och visst fann jag en hel del jag kände igen, och annat jag lyckligtvis sluppit. Inga döda generaldirektörer till exempel.

För detta handlar boken om: gd för Vardagsverket, som är placerat i det stora kvarteret Garnisonen på Östermalm i Stockholm (och vars fasad pryder omslaget), är en maktfullkomlig ledare som trycker hårt på att alla anställda ska vara delaktiga. Men hans agerande i praktiken leder till att många medarbetare inte hyser särskilt varma känslor för honom. Och det finns en del skumraskaffärer, oklart förhållande till hustrun… Ja, det finns misstänkta att välja på när han hittas mördad på tjänsterummet.

Huvudpersonen är webbredaktör på myndigheten och hoppas att inga arbetskamrater är inblandade. Men en del fakta säger annat.

Detta är en klassisk pusseldeckare, med en vanlig medborgare i fokus. Och det är en arbetsmiljöskildring där vi åter får veta hur viktigt det är med bra chefer för ett gott arbetsklimat.

Dessutom finns det satiriska inslaget i skildringen av hur arbetet går till på ett stort statligt verk. Så väl känner jag inte författaren att jag vågar påstå att det är en dramadokumentär…

Som driven journalist skriver hon lättläst. Som deckardebut är det mer än klart godkänt.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22