DÖDEN KVITTAR DET LIKA

May 6th, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till Doöden kvittar det likaAv Anne-Marie Schjetlein
Hoi, 2016
ISBN 978-91-7557-993-1, pocket, 283 sidor

Vi missade att recensera den här boken när den först kom ut 2014. Men bättre sent än aldrig.

Här finns mord, misshandel, självmord, försummade barn, men jag vill ändå inte kalla den för en deckare.

Främsta är det ett relationsdrama med flera olika par vars livsöden vävs samman. Ett par är läkaren med den perfekta hustrun, som han ändå är otrogen mot. Ett annat två ur sjukvårdspersonalen som har ett intensivt men oklart förhållande.

Och så finns föräldrar, andra vuxna, som på olika sätt hänger ihop med huvudkaraktärerna.

Och så förstås de ”historiska” delarna (som vi förstår efter ett tag, där en liten flicka hålls göms samtidigt som hon misshandlas av sin mor och hjälper henne. Den vane läsaren förstår förstås tidigt att det är någon av de i berättelsen nu vuxna kvinnorna som har varit den gömda flickan.

Det är en vindlande historia, inte helt trovärdig i alla delar, men sjukhusinteriörerna känns äkta vilket förstås beror på att författaren, vars debut detta är, är sjuksköterska.

Berättelsen utspelas i Halmstad, men bortsett från enstaka stadsdelsnamn är staden anonym.

Tyvärr är personerna, bortsett från den lilla gömda flickan, också ganska anonyma. De och deras känslor beskrivs men det blir mera redogörelser än inkännande gestaltning. Språket flyter annars fint, kan bli lite långrandigt och en hårdhänt redaktör hade nog strukit en del. Intrigidén är god men svärtan nämns men känns inte helt.

Det är ingen dålig bok, men den har fröet till en mycket bättre. Eftersom författare och förlag på baksidan utlovar att det ska komma ytterligare en bok om huvudpersonen (den av huvudpersonerna som är i livet när boken slutar) så hoppas jag att författaren vågar sig på mer känsla i texten.

LEIF-RUNE STRANDELL

Anne-Marie Schjetlein

Anne-Marie Schjetlein. Foto Magnus Andersson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22