DÖDEN DEN BITTERBLEKA

Nov 28th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Recension

Omslag till Döden den bitterblekaAv Anne-Marie Schjetlein
Bokfabriken, 2016
ISBN 978-9176293-46-1, 303 sidor

Om debutboken Döden kvittar det lika tyckte Dasts chefredaktör Leif-Rune Strandell att både bokens personer och spelplatsen Halmstad var ganska anonyma men att språket flöt fint samt att intrigidén var god. Slutsatsen blev: ”Det är ingen dålig bok, men den har fröet till en mycket bättre. Eftersom författare och förlag på baksidan utlovar att det ska komma ytterligare en bok om huvudpersonen (den av huvudpersonerna som är i livet när boken slutar) så hoppas jag att författaren vågar sig på mer känsla i texten”.

Anne-Marie SchjetleinNu har uppföljaren kommit. Personerna i Döden den bitterbleka har djup och kraft men att den skulle vara en fristående roman ställer jag mig aningen skeptisk till. Författaren hänvisar ideligen till händelser i debutboken (som jag tyvärr inte läst) utan vidare spisning vilket hämmar upplevelsen en hel del.

Det en psykologisk thriller i sjukhusmiljö där man får en grundlig inblick i huvudpersonernas situation. Det mesta kretsar kring kirurgen Andreas, en man med ett förflutet, som på ett rätt ältande sätt sörjer sin döda hustru och försöker lösa livspusslet för sig och sina två pojkar, vilket inte är så lätt för en människa som jobbar inom vårdsektorn. Tiden blir knapp men till all lycka får han hjälp av sin goda vän och granne Stina. En tredje person med bäring för historien är den väldigt  hotfulla Petra som finns med i de parallella handlingar som driver på berättelsen.

Det detektiva inslaget gäller den pedofil som håller Halmstadsområdet på tå, något som inte minst märks på akuten som får ta emot flera skadade barn. Att författaren känner till hur ett sjukhus fungerar står rätt snart klart för läsaren. Allt känns autentiskt vilket inte är så underligt eftersom författaren Anne-Marie Schjetlein till vardags arbetar som operationssjuksköterska. Hon får läsaren att vända blad med allt större hetsighet när romanen väl tar fart. Det sker rätt subtilt med små avslöjanden i taget.

Anne-Marie Schjetlein är uppvuxen i Norrbotten med norska föräldrar men har bott större delen av sitt vuxna liv i Halmstadstrakten. Nu bor hon i Stockholm med sambo, barn och hund.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22