DÖD OCH DAGISHÄMTNINGAR En kvantitativ analys det tidiga 2000-talets svenska kriminallitteratur

Dec 28th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till Död och dagishämtningarAv Karl Berglund
Avd. för Litteratursociologi, Uppsala universitet 2017
ISBN 978-91-982819-3-4, 206 sidor

Nationalbibliografin visar att det 2016 kom ut totalt 13.237 tryckta böcker i Sverige (viss eftersläpning när det gäller böcker som kom ut sent på året). Rätt många, inte sant? Inför sin avhandling i litteraturvetenskap Död och dagishämtningar har Karl Berglund studerat 116 kriminalromaner utgivna mellan 1998 och 2015 och då valt dessa bland det han kallar ”genrens toppskikt”. Studien har redan belönats som Årets fackbok av Svenska Deckarakademin.

Karl BerglundBerglund har kollat författarnas olika mordmotiv och vilka vapen som används liksom vad det är för typer som utreder de många skilda brotten, vilka mönster och teman som återkommer. Han berättade själv om sitt arbete i Dast i fjol: https://www.dast.nu/recension/mordforpackningar

Han tar upp de svenska deckarnas popularitet både inom och utom landet och försöker utröna orsakerna. Dessutom vill han sätta in dem i ett samhällsperspektiv, något som får mig att tänka på det tidiga 70-talet då det sades att man kunde få en avhandling godkänd i vilket ämne som helst om man bara efter titeln lade till ”och samhället”.

Igenkänningsfaktorn är hög medan det kommersiella genomslaget för en bok som denna måste anses vara låg. Folk som gillar deckare läser deckare och inte statistiskt tunga böcker om deckare.

Karl Berglund (f. 1983) är verksam som litteraturforskare vid Uppsala universitet. Död och dagishämtningar är den tredje och avslutande delen i hans avhandling om den svenska deckarvågen under det tidiga 2000-talet.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22