DÖD OCH BEGRAVEN

Nov 6th, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till Död och begravenAv Stephen Booth
Dead and buried 2012
Översättning Carla Wiberg
Minotaur 2012
ISBN 978-91-85419-75-3, inb, 336 sid

Jag gillar Stephen Booth, och uppenbarligen många andra för detta är den tolfte boken på svenska sedan hans debut 2001. Alltså en bok om året, och förlaget ligger på så att de översätts snabbt.

Miljön är som vanligt Peak District i England (som inte ligger så långt ifrån Manchester), en stor nationalpark. Huvudperson är som vanligt polisen Ben Cooper, bondson från trakten som han älskar.

Stephen BoothNationalparkens hed härjas av bränder, och under släckningen hittas blodiga kläder och plånbok i en grop. Det är namnet på mannen i ett par som försvann en vinter ett par år tidigare. Läsaren har också fått reda på att en man anfallits i källaren på en övergiven pub på heden.

Det blir gamla undersökningar som tas upp igen, och nya som kommer till. Mycket verkar kretsa kring den numera nerlagda puben. En av poliserna, den knappt kompetente Murfin som strax ska pensioneras, vet kanske mer om vad som hände då, innan den lades ner.

Gåtan är naturligtvis viktig i en spänningsroman, men här är människor och miljöer lika viktiga. Författaren gillar sitt litterära område, och läsningen lockar till att resa dit. Dock helst inte på vintern, för i snöoväder på heden kan man frysa ihjäl.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22