DÖD MANS TANGO

Mar 31st, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till Död mans tangoAv Geir Tangen
Død manns tango, 2018
Översättning Helena Sjöstrand Svennoch Gösta Svenn
Forum, 2020
ISBN 978-91-37-15456-5, inbunden, 335 sidor

Detta är den avslutande delen i en trilogi som började med Maestro och fortsatte med Ett krossat hjärta. Bäst att redan här säga att man bör läsa dem i följd för att riktigt förstå allt, och även se hur personerna förändras.

Handlingen utspelar sig i Haugesund med omgivningar. Det blir många mord och försvinnande. Den inkallade Oslopolisen funderar: ”Det måste vara något skumt i dricksvattnet här i Haugesund som fick folk att tappa vettet.”

Titelns huvudperson är en död man, men det finns fler döda män som kanske inte är riktigt döda. Läsaren får träffa en av dem redan i prologen.

Alltså åter en intrig som vindlar sig fram. Författaren älskar deckare och har flera underförstådda syftningar till genren. Och huvudpersonen, journalisten Viljar Ravn Gudmundsson funderar själv: ”Tredje mordsviten i samma stad på mindre än ett år, och den här gången mer grotesk, fasansfull och motbjudande än vad någon deckarförfattare med självrespekt skulle nedlåta sig till att skildra i detalj.”

Men det gör han alltså, och förklarar sig i ett efterord som lika gärna kunde vara min recension (en del av texten): ”I de här tre böckerna har ni fått möta nästan alla klichéer som står att uppbringa i den moderna nordiska deckargenren. Den sjaskiga journalisten med ett gott hjärta, den cyniska nyhetsredaktören som gormar på sina anställda vara gång de begår ett misstag, den geniala kvinnliga kommissarien med tvångsmässigt beteende, den galna seriemördaren med otrolig blick för invecklade intriger, den inkompetente kommissarien från Rikskrim som gång på gång kalas in för att lösa fallet, den storrökande kriminalteknikern med surmulen syn på livet. – – – Det har inte gjorts för att driva med kriminallitteraturen. Det har gjorts av kärlek.”

Vi får se om den kärleken ger oss fler deckare, men han säger att det inte blir någon med samma persongalleri.

LEIF-RUNE STRANDELL

Geir Tangen

Geir Tangen. Foto Haakon Nordvik

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22