DÖD MANS GREPP

May 19th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till Död mans greppAv Peter James
Dead Man’s Grip 2011
Översatt av Reine Mårtensson
Damm Förlag 2013
ISBN 978-91-7351-520-7, 398 sid

Allt inleds med en hemsk trafikolycka i engelska Brighton där en cyklist i duggregnet mejas ner av fånge på frigång som inte befinner sig där han borde vara. Cyklisten, en amerikansk student, kastas av och hamnar under en lastbil som körs av en man med alltför många arbetstimmar bakom sig medan en bakfull kvinna, advokaten Carly Chase, lyckas krångla sig ifrån alltsammans med en hårsmån. Det låter som en alltför vanlig olycka men här tillkommer komplikationer.

Olycksoffret råkar vara son till en höjdare inom en av New Yorks fem maffiafamiljer och hans mor tänker inte låta den skyldiga komma undan hennes rättmätiga straff, så hon skickar iväg en yrkesmördare med skarpa instruktioner om hur straffet ska utmätas – och dokumentera det på video.

Peter JamesI Brighton går det bara några dagar innan man hittar två av de inblandade förarna torterade och mördade och polisen, där kriminalinspektör Roy Grace leder utredningen, erbjuder Carly Chase skyddad identitet och ett gömställe men hon vägrar. Hon bestämmer sig för att ordna sitt eget skydd – men hon har också en son.

Alltsammans börjar i full fart och arbetar sig upp till ett crescendo alltmedan författaren lägger ut spretiga ledtrådar som efterhand närmar sig varandra. James styrka, vid sidan av spänningsskapandet, är hans förmåga att beskriva Sussexpolisens arbetsmetoder på ett mycket ingående sätt. Grace gör sitt bästa men distraheras samtidigt av egna problem. Ett sätt att fly från dessa är att begrava sig i arbete.

Det är spännande så det nästan stör. James skriver snabbt och lättläst och personerna – nästan för många kan man tycka efterhand – beskrivs på ett intressant sätt.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22