DOCKLEKEN

May 30th, 2019 | By | Category: 2019-05 maj, Recension

Omslag till DocklekenAv Caroline Engvall
Southside Stories, 2019
ISBN 9789188725288, inbunden, 383 sidor

Den tredje boken om polisen Ulrika Stenhammar och journalisten Lovisa Ling är överraskande annorlunda än de tidigare. Caroline Engvall som är en auktoritet på ämnet barnövergrepp har lämnat det mer generella beskrivningarna för att istället koncentrera sig på ett specifikt fall. Det är på gott och ont.

Som läsare var det lättare att bli upprörd och gripen av de berättelser som beskriver en verklighet som vanliga människor inte har en aning om. Att som nu läsa om en familj, visserligen med allvarliga problem, övergrepp och störningar, är mer lättsmält och gjorde i alla fall inte mig lika tagen.

Det är mycket roligt att Caroline Engvall har utvecklats rejält som författare. Hennes gestaltningar har blivit djupare, intrigen är mer komplex och har mer substans. Det känns genomtänkt på ett djupare sätt.

Ulrika och Lovisa är ett par. Ett par med allvarliga problem. Deras förhållande stormar med svartsjuka och konflikter. Dessutom får de ett oväntat problem av ett slag som jag inte kan spoila här. Prövningarna är komplicerade.

Men det är inte i beskrivningen av de två huvudpersonerna som bokens styrka ligger. Det är långt mer fascinerande och intressant att följa den dysfunktionella familj runt vars öden hela berättelsen kretsar. Deras problem går flera generationer bakåt i tiden och det verkar som om det är omöjligt att skaka av sig de ok som de bär med sig.

Det är i familjens skeenden som spänningen ligger, inte lika mycket i upplösningen av gåtan. Den börjar med att en TV-personlighet mördas i sin trädgård i Gamla Enskede i Stockholm. Bredvid henne hänger en porslinsdocka. I grannhuset huserar Ulrika och Lovisa och blir på det sättet snabbt inblandade i fallet. Fler dockor dyker upp i samband med andra mord och utredningen tätnar i takt med dramatiken.

Caroline Engvall har på allvar etablerat sig i toppen bland svenska deckarförfattare. Att hon också har något viktigt att berätta gör inte saken sämre.

NISSE SCHERMAN

Caroline Engvall

Caroline Engvall. Foto Johan Almblad

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22