DJÄVULSVIND

Jun 16th, 2022 | By | Category: 2022-06 juni, Recension

Omslag till DjävulsvindAv Ray Celestin
Sunset swing, 2021
Översättning Hanna Wilhelmsson
Southside stories, 2022
ISBN 978-91-89318-34-2, inbunden, 540 sidor

Nu har Ray Celestine kommit till den sista och fjärde delen av sin deckarserie, som började i New Orleans 1919, och som sedan hoppat till Chicago och New York. Nu slutar det i Los Angeles 1967.

Huvudpersonerna är de samma, Louis Armstrong, musikern som nu oroar sig för hur han ska orka fortsätta som musiker, och Ida Young, privatdetektiv, nu pensionerad och memoarskrivande, men som ändå dras in i en mordgåta.

Ni som läst de tidigare måste absolut läsa denna. Hela serien är ett panorama över USAs utveckling under första halvan av förra seklet, många verkliga personer (inte bara Louis Armstrong utan även Chet Baker och politiker som Reagan) finns med. Författaren, engelsman boende i England, har studerat dokument och ger i en gedigen efterskrift fakta (och var han avvikit från verkligheten). På sin hemsida (raycelestin.com) har han mycket info, musik som finns i böckerna eller är från tiden plus till denna bok en karta med platser som nämns i boken (engelska titeln).

Det är tjocka böcker men lättlästa, och snabblästa för man vill verkligen följa personerna som vi lärt känna i serien. Men han är en lurig författare, man kan inte lita på att hjältarna överlever utan allt kan hända.

I den här är det en sjuksköterska, militär från det pågående Vietnamkriget, som reser till Los Angeles för att leta efter sin försvunne bror. Samtidigt i staden som plågas av den vind som tycks göra folk tokiga, Santa Ana, härjar en mördare. När ett offer har papper på sig som tyder på att hon vill ha kontakt med den pensionerade Ida ber utredande polis att Ida ska hjälpa till. Det är en invecklad intrig med koppling till voodoo-idéer från det gamla New Orleans (så knyts serien ihop).

Jag blev lika överväldigad av denna som av de tidigare. Nu är min enda oro vad han ska skriva om härnäst. Får hoppas att han fortsätter med denna blandning av fiktion och verklighet.

Tidigare böcker i serien: Yxmannen, Mafioso och Gangsterns klagan.

Det finns också ett par artiklar om honom: Nu gillar Yxmannens författare den gamla New Orleans-jazzen och Gyllene kofot för första boken, och chans till en ny för den andra.

LEIF-RUNE STRANDELL

Ray Celestin

Ray Celestin. Foto Nick Redman  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22