DISCOKUNGEN

Oct 15th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till DiscokungenAv Sara H. Olsson
Bokfabriken, 2020
ISBN 978-91-78353-64-4, inbunden 270 sidor

Sara H. Olsson har arbetat som bokförläggare. Som romanförfattare debuterade hon 2017 med Du glädjerika sköna, första delen av tre i en serie feel-good-berättelser om den fiktiva orten Hallavik. 2019 utkom Sjöbodsblues, som är första delen i en ny serie kallad Tradviken. Nu har den produktiva författaren gett ut sin femte roman med titeln Discokungen.

Den är en uppföljare till Sjöbodsblues. Båda feel-good-romanerna utspelar sig i den fiktiva byn Tradviken. Det är ett charmigt men ganska händelsefattigt litet kustsamhälle som ligger i närheten av Laholm, med den kända turistorten Mellbystrand som närmaste granne. Den kärleksfulla miljöskildringen uppvisar en stor förtrogenhet med det halländska kustlandskapet, och mycket riktigt är Sara H. Olsson själv bosatt i det lilla samhället Tångaberg utanför Varberg.

I centrum för berättelsen står tjugoettåriga Tess, en frejdig flicka som blivit hemorten trogen medan hon sett sina jämnåriga kamrater flytta till Laholm eller större städer. Där har hon engagerat sig i styrelsen för Tradvikens samhällsförening, vars mål tycks vara att bevara orten som en fridfull idyll utan störande turister. Nästan den enda personen i Tradviken i Tess egen ålder är den inåtvände Johannes, som lagt sin själ i att bli expert på kungligheter. När Johannes ställer upp som tävlande i tv-programmet Miljonfrågan får Tess upp ögonen för honom som potentiell pojkvän, och inser att hon börjar bli förälskad. Men Tess upptäcker snart att hon har en kärleksrival i sin gamla klasskamrat Linnea, som bestämmer sig för att fånga in den nyblivna tv-kändisen.

Samtidigt dyker den svenskamerikanska miljonärsdottern Christa upp i Tradviken och deklarerar sina planer på att köpa upp ett stort landområde vid havet och förvandla det till en jättestor semesteranläggning. De förskräckta ortsborna ser sitt idylliska samhälle hotat. Tess och hennes vänner Birgitta, fröken Sverige 1983, och Ellen, som tillfälligt vistas i Tradviken, beslutar sig för att samla in det miljonbelopp som behövs för att Tradviksborna ska kunna lösa in det aktuella landområdet och förhindra att det exploateras. Utgången av den hotande markaffären är förstås inte svår att lista ut i en feel-good-roman som den här.

På vägen mot bybornas glada slutfest har läsaren en ganska mysig stund med de olika karaktärerna i boken. Vid sidan av den väl äppelkäcka hjältinnan Tess är de intressantaste personligheterna Birgitta, en före detta fotomodell som efter avslutad karriär blivit överviktig och folkskygg, och Ellen, en storstadskvinna som tillfälligt flyttat ifrån dotter och exmake för att tänka över sin framtid. Den som vill stifta bekantskap med Tess, Birgitta, Ellen och de andra i lilla Tradviken rekommenderas att börja med att läsa den första boken i serien, Sjöbodsblues. Där får vi en närmare presentation av de olika personerna och deras bakgrundshistoria som man behöver för att förstå deras personliga utveckling i Discokungen.

LENA LUNDGREN

Sara H Olsson

Sara H Olsson. Foto Johanna Nolsa

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22