DISCLAIMER

Oct 31st, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Recension

Omslag till DisclaimerAv Renée Knight
Disclaimer, 2015
Översatt av Maria Bodner Gröön
Etta Förlag, 2015
ISBN 978-91-87917-07-3, 307 sidor

Den framgångsrika dokumentärfilmaren Catherine Ravenscroft verkar ha ett underbart liv med kärleksfull make och ett vackert hus i London. Det finns bara ett litet smolk i glädjebägaren är den 25-årige sonen som bara blev försäljare. Men … att sälja elektronik är ju trots allt ett hederligt yrke.

Renée KnightEn dag förändras henne liv drastiskt. På nattygsbordet ligger en bok hon inte sett förut. Den heter En komplett främling och är skriven av en för henne helt okänd författare. Hur den kommit in i huset fattar hon inte men hon börjar läsa med allt större inre fasa. Boken tycks handla om henne, beskriver skamliga händelser i hennes liv som hon helst vill glömma. Att det är ett hot står klart, men vem är det som hotar henne 20 år efter den där sommardagen. Den ende, förutom hon själv som vet vad som hände, är ju död.

Ju mer hon läser desto värre blir det. Boken berättar om den hämnd författaren tänkt sig för att ge igen för det som hände för alla dessa år sedan och det är något hon inte ens kunnat tänka sig i sina värsta mardrömmar. Paniken är nära.

Knight, som vid sidan av arbetet som dokumentärfilmare också är manusförfattare för brittisk TV, berättar verkligen filmiskt om hur Catherine krackelerar invärtes samtidigt som hon försöker konfrontera sitt förflutna för att hitta en lösning.

Berättelsen fortskrider i korsklippta kapitel där den hotande personen, en änkling och pensionerad lärare försöker sätta sin plan i verket. Samtidigt börjar Catherine söka bakåt och bytet blir alltmer jägaren. Det har blivit en borrande psykologisk thriller, visserligen rätt konventionellt skriven, men inte mindre spännande för det.

I England hajpades denna thriller rejält innan den ens kom ut, vilket gjorde att första upplagan tog slut efter bara några dagar. Chansen finns förstås att den kommer att gå lika bra i Sverige.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22