DISAMORE Makten, maffian och fotbollen

Sep 22nd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till DisamoreAv Malena Johansson och Mats Lerneby
Forum 2010

De tre största italienska maffiorna Cosa Nostra, N’dranghetan och Camorran är tätt knutna till det mesta inom landets samhällsliv. Dit hör inte minst fotbollen som inte heter fotboll utan calcio (spark) på italienska.

Om landet – och inte minst dess fotboll – har Malena Johansson (sportskribent i Offside förutom Expressen och Aftonbladet) och Mats Lerneby (tidigare bloggare på Svenska Fans) skrivit en reportagebok med pessimistisk grundsyn.

Diego ”Guds hand” Maradona var en av de spelare som råkade illa ut. Så länge han var till gränslös nytta för maffian och sparkade boll som den Gud som sedermera blev hans handledare tutades han full av knark och när han sedermera tog sig till Kuba för att avgiftas var han inte lika mycket värd längre.

Makt, maffia och fotboll är alltså de tre ämnen som avhandlas och parets reportage tar upp dem i tur och ordning. Det är ingen vacker bild av Italien, dess märkliga maktordning och dess nästan religiösa syn på fotboll som presenteras. Ibland blir det krigstillstånd mellan supporters och klubbarnas makthavare. Detta är extra tydligt i de två Rom-lag, Roma och Lazio, som båda författarna verkar ha närmast hjärtat.

Det man ser på TV när två italienska lag möts är inte alltid snygg fotboll, men det fulaste spelet pågår bakom kulisserna. Det är inte alltid lagarna följs. Skall man tro på det som berättas tycks sådant mest vara undantag.

I det politiska spelet har man tydligen lärt sig mycket av Berlusconi, som i sin tur haft tidigare italienska politiker som förebilder. Allt hör samman – fotboll, politik, myndigheter, bankväsende och storföretag. Och Camorran har enligt Roberto Saviano (dödshotade författaren till Gomorra) mer än ett finger med i det hela.

Krångligt men mycket intressant.

KJELL E. GENBERG

Malena Johansson och Mats Lerneby. Foto Nicke Johansson

Malena Johansson och Mats Lerneby. Foto Nicke Johansson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22