DIN INTILL DÖDEN

Sep 13th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Gunnar Staalesen
Din til döen 1979
Översatt av Anders Emilson
Bra Böcker 2002

Måste inledningsvis erkänna att jag endast läst två Varg Veum-deckare tidigare. Bägge föll mig verkligen på läppen och jag slukade dem. Det har jag gjort även med denna min tredje, som jag tycker är den bästa hittills. Den har som Jan Nygren skrev om en annan veumdeckare:

”Det är ett flyt i romanen som man sällan finner maken till!”

Staalesen visar med denna deckare att det även kan komma bra manliga deckarförfattare från Norge – inte enbart kvinnliga sådana.

Varg får en klient, den yngsta han haft, i den knappt 9-åriga pojken som vill ha hjälp med att få sin stulna cykel tillbaka. Det är ett tonårsgäng som tagit den i avsikt att få hans unga mamma att komma och hämta den. För att sedan trakassera henne och rent av våldta henne. Det har hänt tidigare i området. Varg får en adrenalintopp när han konfronteras med gänget och utgår som segrare – den gången – utan blodsspillan. Varg blir bekant med pojken och även hans mamma.

Under handlingens gång sker ett mord och den unga mamman blir den huvudmisstänkte. Varg försöker lösa fallet med stort motstånd från polisen, som inte vill ha hans inblandning. Han har hittat alltför många lik under sina olika fall. Jag tycker om att ta del av Vargs filosofiska tankar om äktenskapet som sådant, trohet och otrohet. Han har så många idéer som är tänkvärda i dagens moderna samhälle.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22