DIN INTILL DÖDEN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Gunnar Staalesen
Din, til döden 1979
Översatt av Anders Emilson
Bra böcker 2002

Varg Veum (jo, han heter så) är ingen oäven bekantskap. Luggsliten privatdeckare, frånskild, tjänar för lite och dricker för mycket. Försöker vara hårdkokt men har ganska lätt till tårarna. Så det är inte konstigt att han ställer upp för lille Roar som söker upp honom för att få hjälp att få tillbaka sin cykel. Cykeln har tuffa grabbarna i hemska förorten lagt beslag på i hopp om att Roars mamma skall söka upp dem så att de kan förgripa sig på henne. Varg fixar cykeln och lär känna Roars vackra mamma Wenche och en hel del annat folk i förorten och i nätverket kring Roar och Wenche.

Han blir alltmer indragen i deras problem och snart inträffar ett mord som Wenche blir misstänkt för.

Varg satsar hårt på att bevisa att Wenche är oskyldig… Det är ganska spännande ibland, och man känner sympati för stackars Varg som inte får någon ordning på sitt liv. Men miljön känns lite främmande. Hör bara här: ”Reklambyrån Pallas hade en ung, dynamisk miljö med starka färger: rött, grönt och brunt. Golvet var grönt, väggarna var röda och taket var brunt.”

Jag bläddrade tillbaka till tryckortssidan och fick förklaringen: boken kom ut 1979 i Norge! Det är inte helt lätt att förstå varför Bra Böcker besvärar sig med att ge ut en hyfsad men inte alls märkvärdig deckare efter 23 år.

LISE SJÖSTEDT  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22