DIMRIDÅ

Mar 9th, 2014 | By | Category: 2014-03 mars, Recension

Omslag till DimridåAv Philip Kerr
The Pale Criminal 1990
Översatt av Hans O Sjöström
Historiska Media 2014
ISBN 978-91-7545-039-1 334 sidor

Detta är mittboken i Kerrs trilogi Berlin Noir. Jag har inte läst den första boken men det betyder inget.Varje bok står tydligen helt på egna ben.

Ett originellt grepp av en engelsk  författare att skriva om Nazityskland – och lyckas!

Philip KerrTidsfärgen finns där i form av aktuella händelser, som Kristallnatten i november 1938, men han faller inte för frestelsen att låta intrigen störas av många detaljer. Man märker att det ligger mycket ”research” bakom, men han har inget behov av att visa hur väl inläst han är på sitt ämne. Handlingen och människoskildringen är det primära.

Bernie har varit polis, gått över till att bli privatdetektiv, kallas tillbaka för att försöka lösa några mord  på unga flickor. Han accepterar  mot att han tillfälligt flyttas uppåt i karriärstegen.

Bernie samlar bevis, t.ex. en papperslapp i en ficka, och upptäcker andra detaljer som man tidigare missat eller medvetet struntat i.

Han märker snart att han trampar in på minerat område, när spåren leder till personer i nazistpartiet.

Bernie har drag av den klassiske hårdkokte privatdeckaren. Cynisk, snabbtänkt, rapp i repliken. Behåller  viktiga pusselbitar för sig själv och väntar till finalen med att spela ut sina trumfkort.

Philip Marlowe och Lew Archer är förvisso döda liksom många av de andra 40- och 50-talshjältarna, men Philip Kerr har fått liv i en tysk motsvarighet. Jag hoppas att han får ett långt liv!

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22