DIKTAREN

Mar 27th, 2016 | By | Category: 2016-03 mars, Recension

Omslag till DiktarenAv Katinka Bille
Blackskerry Förlag, 2016
ISBN 978-91-637-8886-4, 284 sidor

En bit in i läsningen började jag fundera: är det verkligen en debutant som skrivit denna roman? Språket är både poetiskt, klart och ibland rått, personteckningarna levande och miljöbeskrivningarna precisa. Det är klart – upplägget av historien är inte okänt. Flera kvinnliga författare från västkusten har använt temat försvunnet barn och tidsskiften mellan nu- och dåtid, men Bille gör det med spänst.

Romanen utspelas huvudsakligen på bohusländska Flatön (en plats som Evert Taube ofta besökte och använde området i flera visor och som på sätt och vis finns med i berättelsen) där den femåriga Angela, ett udda barn, vaktas av sina bröder. Men de ser en film och märker inte att flickan lämnar huset och går ut i natten tätt följd av katten Fjodor.

Katinka BilleI bokens fortsättning får vi stifta bekantskap med de människor som söker efter den försvunna tösen – mest frekventa är tre kvinnor, veterinären Paula som nyss blivit änka och tröstar sig med att lägga svåra pussel, 80-åriga kattmamman Greta som en gång förfördes av titelns diktare men blev av med sitt barn när det föddes och den unga Cattis som just fått ett journalistvikariat på Orust och gör vad hon kan för att skaffa tidningen ett scoop hur riskabelt det än kan vara. Livet för alla tre blir annorlunda under påverkan av de händelser som följer på försvinnandet.

Det blir spännande och inte minst ruskigt. Ytterligare dödsfall påverkar protagonisternas inbördes förhållanden och författaren klarar av att driva historien vidare på ett mänskligt sätt utan att dramaturgin blir lidande. Romanen har lite av ”Slutna-rummet-känsla” i och med att händelserna utspelas på en ö där alla känner alla, något som inte alltid är av godo.

Men rum är rum och tid är tid. Tidigare generationer hade också sina hemligheter och Bille sätter strålkastaren på dem i bokens tillbakablickar.

Katinka Bille debuterar alltså vid 65 års ålder, men hon är ingen novis med orden. Hon har egen blogg på nätet (www.katinkabloggen.se) och som egen företagare tillverkar hon avgjutningar av barns händer och fötter. Hon bor med man, fyra barn, fyra barnbarn och en hund i sitt hus på Flatön, mellan Orust och Lysekil.

LENA JEPPSSON

 

 

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22