DIAGNOS: OMÖJLIGT!

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av Edward D. Hoch
Noveller ur EQMM 1926-1928
Översatta av Nenne Runsten
Mälaröbörsen 2001

Vid den tid då dessa noveller skrevs hade olika förlag prånglat ut ett otal böcker som handlade om knep & knåp, trollkonster och spådomar. Novellerna här följer med i tidsandan och Hoch själv säger i ett nyskrivet förord att han velat skildra en amerikansk småstad på 20-talet. Huvudperson är doktor Sam Hawthorne, småstaden den påhittade Northmont i södra New England.
I amerikanska småstäder på 20-talet var inte brottsligheten värst framträdande – utom i Northmont. Morden som inträffade där var av slutna rummettypen och doktor Sam löste dem alla (och här berättas om tio av dem). Man kan le åt intrigerna och åt lösningarna som i dag kan upplevas som allmängods. Fast man bör minnas att när de skrevs var det första gången gåtorna presenterades, så folk höjde verkligen på ögonbrynen av förundran. Sams bedrifter var som tagna ur en bok med trollkonster.
Så varför inte ta en … hmm … pilleknarkare och läsa boken. En del gåtor kan man faktiskt lösa före doktor Sam och det ger en särskild tillfredsställelse.

LOTTA BRÅDING

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22