DET VITA FOLKET – OCH ANDRA FANTASTISKA BERÄTTELSER

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Samlade av Rickard Berghorn
Aleph Bokförlag 2002

Detta är en behändig liten bok på 130 sidor. Den innehåller en längre och sex kortare berättelser. Den långa titelnovellen Det vita folket av Arthur Machen från 1904 handlar om en flicka som via uråldriga hedniska hemligheter finner vägen till småfolkens rike. Kortsagan Albastrossens ägg av greve Eric Stenbock från 1894 är en tragiskt berättelse om en flicka i en fyr som ruvar på ett albatrossägg.

Bokens berättelser är både äldre klassiker och moderna verk. De bästa inslagen är i mitt tycke Diamantlinsen av Fitz-James O’Brien från 1858, en historia om en vetenskapsman som blir kär i en flicka i en vattendroppe och Mannen som drömde av Henrik Johnsson, en fantasynovell om att livet är en illusion och att alla människor är dockor.

Sammanfattningsvis känns dock Det vita folket inte som något måste i bokhyllan. Den innehåller visserligen en del intressant skönlitteratur men fantasykomponenten känns lite väl tunn och avslagen.

ANDERS PALM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22