DET STÖRSTA BROTTET Offer och gärningsmän i den norska Förintelsen

Jan 28th, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till Det största brottetAv Marte Michelet
Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmen i det norske Holocaust, 2014
Översatt av Jan Stolpe
Albert Bonniers Förlag, 2016
ISBN 978-91-0-015365-6, 312 sidor

Det är en mycket ambitiöst, kunnigt och klokt skriven bok där författaren under lång tid följer flera skeenden hos offer och gärningsmän i relation till judeförföljelserna i Norge under kriget. Marte Michelet sätter ljus på frågan om hur norrmän bidrog till nazisternas förintelseiver, som funnits hos befolkningen sedan ockupationen och som bara fått delvisa svar, initierade debatt i vårt broderland där glömskan om vad som hände mycket beror på att landets historieskrivning försökt – och lyckats med – att minimera nationens del i folkmordet.

Hon följer den judiska familjen Sara och Benzel Braude från tidiga 1900-talets pogromer i Litauen till ett nytt liv i norska Kristiania (omdöpt till Oslo 1925) och stadsdelen Grünerløkka där de för fyra barn: Harry, Helene, Charles och Isak. Charles blir boxare och som sådan norsk mästare i flugvikt, Harry blev skådespelare och spelade misshandlad fånge i en långfilm strax före kriget, Helena äktar en efterlyst tysk antifascist och Isak blir kommunist och motståndsman. Deras liv blir inte mycket längre. Benzel och Sara går efter deportationen från tåget direkt till gaskammaren i Birkenau medan sönerna får vänta en tid innan de drabbas av samma öde.

Hon beskriver också gestapoofficeren och skolfuxen Wilhelm Wagner som var en central person när det gällde kartläggningen och registreringen av norska judar, något som resulterade i att 772 människor deporterades till tyska förintelseläger med början den 26 november 1942. Endast 34 överlevde. När man i Sverige begrep vad som var på gång erbjöd man sig att ta emot norska judar, men fick nej: Norge skulle göras judenfrei på annat och med definitivt sätt.

Michelet skildrar också den bortskämde advokatsonen Stian Bech jr från Oslos västra delar som efter att ha kastats ut hemifrån utan skrupler och med tankar på försörjning går med i Vidkun Quislings National Samling, sedermera deltar som soldat på östfronten och hamnar som torterare inom statspolisen. Han kallar sig ”Norges värsta nazist”. Det är förunderligt hur väl författaren lyckas skildra båda dessa avskyvärda personer som människor och inte enbart som monster.

Marete Michelet erhöll 2014 Bragepriset (Norges motsvarighet till Augustpriset) i kategorin sakprosa. Det är välförtjänt. Boken är en grym beskrivning av en ohämmad  antisemitism som väcker äckel i mig. Hennes journalistiska sätt att berätta sin historia från flera håll gör att hon kunnat slå ner på enskilda händelser och dessutom ge en levande beskrivning av de människor som befann sig mitt i det nazistiska helvetet – på båda sidor. Researchen är också imponerande och hon hymlar inte utan nämner ansvariga och offer, överlevande och döda, med namn. Även sådana som Rolf Syversen nämns. Han räddade närmare fyra hundra judar – män, kvinnor och barn – innan han greps och avrättades.

Det är inte att undra på att massmördaren Anders Behring Breivik ville skära halsen av Marte Michelet på Utøya (hon hann därifrån innan han anlände) för att hon genom att få barn med den invandrade Ali Esbati, som befann sig på ön men överlevde, visat sig ha svikit den nordiska rasen och var en kulturmarxistisk landsförrädare.

Marte Brekke Michelet, född 26 maj 1975, är debattör och journalist, nu bosatt i Stockholm. Sedan 2009 har hon ansvarat för debattsidorna i norska Dagbladet. Hon är dotter till den prisbelönade norske författaren Jon Michelet som skrivit en rad kriminalromaner av vilka Den drunknar ej som hängas skall, utgiven av Norstedts 1976, är den mest kända i Sverige.

Det största brottet är Marte Michelets debutverk.

PER MAGNUSSON

Marte Michelet

Marte Michelet. Foto Jørn H Moen

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22