DET STÖRSTA BROTTET

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Marianne Jeffmar
Symposion 2002

Om man bestämmer sig för att recensera denna bok utan att läsa hela utsätter man sig för risken att tro att romanen är ett pedofildrama. För den kan från början verka vara ett sådant, men utvecklar sig till att bli en roman om ondska och förväntningar,

Boken är den femte i Jeffmars svit om den belgiska författarinnan/kriminalreportern Suzanne De Decker. Hon har hamnat på slottet Montserrat i Ardennerna tillsammans med andra kriminalförfattare och litteratörer för att skriva och debattera brottets underliggande orsaker. På slottet arbetar huvudpersonens dotter och Suzanne får möjlighet att umgås med barnbarnen, ett par sexåriga tvillingar. De försvinner, kidnappade, och alla anser att de måste ha drabbats av en pedofil. Detta är ju för helsike Belgien, alla barnbestigares heliga land.

Brottet skapar en irrationell rädsla. Alla utpekar alla och mest utpekad blir trädgårdsmästaren, en gammal man som varit vänlig mot barnen. Men i bakgrunden finns också andra som har anledning att bli misstänkta. Detta är kanske inte Jeffmars stramaste bok om Suzanne De Decker, men som alltid tar författarinnan upp ämnen som tycks ligga henne nära hjärtat.

De belgiska pedofilerna är för omväxlings skull oskyldiga.

Men för att riktigt begripa vad den skyldige är för slags människa bör man ha läst hennes tidigare romaner. Det tror jag inte alla har gjort.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22