DET SOM TILLHÖR MIG

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Anne Holt
Det som er mitt 2001
Översatt av Maj Sjöwall
Pirat 2002

Här är inte Holts vanliga hjältinna Hanne Wilhelmsen med och det tycker jag att boken vunnit på. Ny polishjälte är den eftertänksamme, frustrerade och överviktige kommissarien Yngvar Stubø vid norska rikskrim som envetet söker hjälp av motsträviga Inger Johanna Vik, psykolog och jurist som fått viss profilerarutbildning vid FBI. Anledningen är att barn försvinner och att alla utom ett hittas döda (utan att man kan utröna dödsorsaken) tillsammans med ett märkligt skriftligt meddelande.

Samtidigt söker Vik sanningen om varför en dömd mördare släpptes fri från fängelset och tillåts emigrera till USA. Naturligtvis har de olika fallen anknytning till varandra, fast det dröjer innan sambandet förklaras. Alltsammans är så väl skrivet (och mordmetoden i barnfallen så fantastisk) att man hänger med på allt, till och med på att några inblandade får sitt ”straff” efter antikt grekiskt mönster. Slumpen är ibland alla goda deckarförfattares räddare.

Samtidigt som man serveras mysterier får man uppleva en kvinnas spirande kärlek till en man som hon från början försöker undvika, vara med om en resa till nordöstra USA, och försöka förstå en uppriven människas sent omsider utförda hämnd.

Skickligt … men …

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22