DET SOM SKA SONAS

Sep 2nd, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Det som skall sonas

Av Olle Lönnaeus
Damm förlag 2009

En kollega till journalisten Konrad Jonsson blir brutalt mördad. Konrad kan emotionellt inte klara av händelsen utan slutar arbeta med de ekonomiska konsekvenser detta medför. Hans adoptivföräldrar mördas. Han kallas av polisen till Tomelilla, det lilla skånesamhället där han växte upp hos sina adoptivföräldrar.

Föräldrarna hade innan de mördats ärvt 10 miljoner kronor och de enda arvingarna är sonen Klas och adoptivsonen Konrad. Självklart blir Konrad och Klas misstänkta. Samtidigt funderar Konrad på vad som hänt hans riktiga mamma, Agnes, den polska flyktingen som försvann innan Konrad började skolan.

De här historierna knyts så småningom ihop. Jag vill inte berätta mer än att säga att den här boken liksom så många andra kriminalromaner, kanske främst debutromaner, har kopplingar till Andra världskriget. Det är snart 65 år sedan det tog slut. Jag är nog inte den ende som är ordentligt trött på historier som relateras till gamla nazitiden.

Lönnaeus kan sin miljö, som han skildrar på ett drivet sätt. Det är endast i inledningen man kan finna lite av debutantens osäkerhet. Ju längre man kommer in i romanen, desto intressantare ter den sig. Det kanske inte är så underligt eftersom Lönnaeus är en gammal garvad grävande journalist. Vidare slipper man en romankommissarie med alla de defekter en sådan numera tycks ha. Jag läste boken nästan utan uppehåll och det brukar vara ett bevis på att det finns en spänning i romanen. Jag ser fram emot att få läsa fler av Olle Lönnaeus alster, men utan att de har en koppling till 30- 0ch 40-talens nazitid.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22