DET SOM GÖMS UNDER STEN

Jun 10th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Det som göms under sten

Av Thomas H. Cook
The Cloud of Unknowing 2007
Översatt av P-O Nilsson
W&W 2009

En obehaglig roman om sinnessjukdom. En kvinna har skilt sig från sin man sedan deras sexårige schizofrene son drunknat. Hon får för sig att maken mördat pojken och letar maniskt efter  bevis för sin teori och söker liknade mord i litteraturen och på nätet. Hennes bror blir engagerad, eftersom hans tonåriga dotter dras in i fasterns besatta forskningar.

Brodern lever med vetskapen att deras far var sinnessjuk och han fruktar att galenskapen gått i arv till systern.

Thomas H Cook

Historien berättas parallellt längs två stråk:– i jag-form av brodern – i du-form också av brodern genom de samtal/förhör  han har med en polis. Denna berättarteknik tillför inte historien särskilt mycket eftersom berättarperspektivet i båda fallen är broderns.

Berättelsen är kryddad med citat ur litteraturen, mest Shakespeare, och anspelningar på kända böcker. Varför? De visar att författaren är beläst och ger läsaren chansen att känna sig någorlunda bevandrad i litteraturen. Men inte bidrar de till att tydliggöra problemen i romanen.

Vi deckarläsare har ju blivit bortskämda med romaner där miljön spelar en viktig roll. Jag tänker på författare som Åsa Larsson, Jim Kelly och Stephen Booth, för att bara nämna några. Den kopplingen saknar jag här.

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22