DET SOM ÄR DOLT

Jun 14th, 2021 | By | Category: 2021-06 juni, Recension

Omslag till Det som är doltAv Gytha Lodge
She Lies in Wait
, 2019
Lindh & Co, 2021
ISBN 978-91-7903-543-3, 378 sidor

Gytha Lodge är en engelsk översättare, dramatiker och författare. Hon har arbetat både som manusförfattare för tv och med tv-spel. Lodge debuterade 2019 med She Lies in Wait, den första boken i en trilogi om och med kommissarie Jonah Sheens.

Det är juli 1983 och värmebölja. Sex tonåringar har bestämt sig för att tälta i skogen nära ett vattendrag. Aurora Jackson är yngst, bara 13 år gammal, och hon har fått följa med eftersom hennes storasyster är med i gänget. Under kvällen och natten festar ungdomarna och somnar berusade. Tidigt nästa morgon upptäcker de att Aurora är borta. Polis kallas till platsen och en stor sökinsats inleds, men dagar blir till veckor, månader och till slut år. Aurora förblir spårlöst borta.

Trettio år senare hittas hennes kropp i närheten av platsen där ungdomarna tältade, nedgrävd i en håla under trädrötter. Kriminalkommissarie Jonah Sheens får ansvar för utredningen. Han var själv inte mycket äldre än ungdomarna i gänget när tragedin inträffade och han var med och hjälpte till i den stora sökinsatsen. Sheens inser redan när han får uppdraget vem som är mördad. Frågan är vem eller vilka av de fem personerna som var tonåringar 1983 som i trettio år har ljugit om vad som hände den där kvällen. Alla fem verkar hålla tillbaka på informationen och även Sheens är rädd för att all information ska komma fram i ljuset.

Händelserna i nutid utspelar sig under en tvåveckorsperiod och varvas med kapitel där Aurora berättar detaljer av vad som föregick hennes död. Hennes information kryddar händelsen med information som får läsarens tankar att vandra i olika riktningar. Jag är inte odelat förtjust i skildringar som varvar dåtid med nutid, men i den här boken fungerar det utmärkt. Parallellt med att läsaren får veta alltmer om de fem som var med trettio år tidigare, berättar författaren också om polisteamet som utreder mordet i nutid. Jonah Sheens har tre poliser som hjälper till i utredningen, Domnall O’Malley som är den äldste av utredarna, tidigare militär med alkoholproblem och nu nykterist, Ben Lightman, en logisk och lågmäld man som älskar att arbeta och Juliette Hanson, nyanställd med trassligt privatliv och som vill göra gott intryck hos sin nye chef.

Författaren skriver, som många engelska deckarförfattare, med ett lagom driv i tempot, lågintensiv spänning och detaljerade utredningar. Det blir sällan rafflande men ändå intressant och fängslande. Mot slutet kommer överraskningarna och tempostegringen. Gytha Lodge har skrivit en utmärkt kriminalroman och hennes debut imponerar. Jag ser fram emot att läsa mer om Sheens och medarbetare.

LARS-ERIK HOLM

Gytha Lodge

Gytha Lodge. Foto Bill Waters

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22