DET SLUTNA ÖGAT

Sep 6th, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till Det slutna ögatAv Belinda Bauer
The Shut Eye, 2015
Översatt av Leif Janzon
Modernista, 2015
ISBN 978-91-7645-554-8.295 sidor

Nyligen Sverigeaktuella Belinda Bauer (i augusti deltog hon i deckarfestivalen Crimetime på Gotland) har en ton av annalkande ondska i sina böcker och denna ondska har ofta med barn att göra. Hennes böcker är trovärdiga, så pass att hon 2013 vann Crime Writer’s Associations The Dagger in the Library-pris för sitt samlade författarskap.

Här har katastrofen redan inträffat. Anna Buck sörjer sin lille son Daniel som är försvunnen sedan flera månader. Hon kan inte tänka på annat än pojken. Kvar på garageuppfarten finns fem små fotavtryck efter honom sedan han sprang ut i gatan över den då våta cementen och försvann. Dessa vårdar hon ömt medan hon närmar sig vansinnets rand. Hennes make James sörjer också sonen men önskar samtidigt att hans hustru skulle komma tillbaka till honom från det sorgens skuggrike där hon befinner sig.

Belinda BauerMen Daniel Buck är inte den ende i omgivningen som är borta. För ett år sedan försvann den elvaåriga tösen Edie Evans. Den polis som har hand om utredningen är kriminalkommissarie John Marvel, men nu är han upptagen med att leta efter chefens hund, en pudel som ibland lystrar till namnet Mitzi, som här till de försvunnas skara och inte skulle ha orsakat värst mycket arbete om den inte tillhört chefen.

Misantropen och före detta alkoholisten Marvel är inte precis kär i sin chef, snarare motsatsen, men om han hittar hunden kommer han ett steg närmare befordran. Fast han hinner ändå arbeta med de försvunna barnen.

Men inte så att det ger resultat fort nog för Anna Buck. I sin förtvivlan tar hon kontakt med ett medium, en människa som med sitt slutna öga kan se bortom de synliga realiteterna. Sådant har inte kommissarien något till övers för, men han kan inte hindra Anna från att lyssna till sin inre röst. Dock anser han att historiens medium är en humbug, kanske till och med en bedragare. Men han tvingas tänka om …

Kommissarien är störig men efterhand börjar jag gilla honom, liksom Bauers beskrivning av Annas traumatiska lidande. Ju längre in i läsningen jag kommer desto mindre engageras jag av brotten och desto mer av människorna.

Belinda Bauer växte upp i England och Sydafrika och bor i dag i Wales. Hennes debutroman, Mörk jord, vann deckarvärldens mest prestigefyllda pris, The Gold Dagger, som delas ut av brittis­ka Crime Writers’ Association för årets bästa kriminalroman. I Sverige har hon nominerats fyra gånger till priset för Årets bästa över­satta kriminalroman av Svenska Deckaraka­demin. Hennes böcker har översatts till ett tjugotal språk.

BARBRO LINDBORG

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22