DET SISTA LIVET

Apr 23rd, 2020 | By | Category: 2020-04 apr, Recension

Omslag till Det sista livetAv Mohlin & Nyström
Norstedts, 2020
ISBN 9789113093741, inbunden, 377 sidor

Peter Mohlin och Peter Nyström är ännu ett exempel på årets alla läsvärda debutanter. Dessa både skrev sitt första utkast till en deckare när de var tio år. Därefter har de var för sig arbetat med dramatik och journalistik. Nu har de plockat upp deckarskrivandet igen och ger ut början på en serie.

De inledande kapitlen är mycket lovande och skapar en dramatik som håller sig igenom boken. John Adderley arbetar åt FBI och infiltrerar ett kriminellt nätverk. Han lyckas avslöja delar av det, men hans identitet blir samtidigt röjd. Han får en ny identitet och flyttar till Sverige.

Han har svenska rötter. Hans mor bor i Karlstad och har tidigare skrivit att hon vill att hans ska komma hem och rentvå sin bror. Brodern är anklagad och dömd av allmänheten för en våldtäkt och ett mord. Men kroppen har inte hittats. John får jobb som polis för att utreda kalla fall. Och han får börja med broderns. Men ingen vet att han är den misstänktes bror.

John har ett pris på sitt huvud, de brottslingar som han har avslöjat glömmer aldrig. Det hotet vilar över honom ständigt. Han tittar sig alltid över axeln. De poliskunskaper han har använder han till att lösa många av de frågeställningar som finns i Karlstadfallet.

Grundidén är intrikat och välkonstruerad. Samtidigt hamnar det om familjelojalitet och brödraskap. John är amerikan i grunden, därför accepterar han inte att han måste ha kaffevecka på polisstationen och inte heller att han inte får köra bil efter ett par öl. Bra gestaltning av författarna att belysa sådana skillnader.

De svenska poliserna i Karlstad är ändå mer än lovligt taffliga. De har haft tio år på sig att leta efter sådana ledtrådar som John hittar på en dag? Där försvinner en del av trovärdigheten.

I efterorden tackar författarna sin förläggare för att de förmåtts stryka hundra sidor. Kanske borde de strukit hundra till. Boken tappar emellanåt tempo och hade mått bra av en än mer koncentrerad intrig.

Men det där är marginalsynpunkter. I det stora hela är detta en av årets bästa nykomlingar. Boken slutar med en cliffhanger som skapar efterfrågan på del två.

NISSE SCHERMAN

Mohlin & Nyström

Mohlin & Nyström. Foto Magnus Liam Karlsson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22