DET ONDA HJÄRTAT

Apr 28th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Det onda hjärtat

Av Lesley Horton
The Hollow Core 2006
Översatt av Jan Järnebrand
Minotaur 2009

Minotaur har länge varit känt som ett utmärkt förlag när det gäller modern brittisk kriminallitteratur. I några böcker har förlaget försökt lansera Leysley Horton och har väl lyckats sisådär. Än har hon en bit kvar till den popularitet som vidlåder kollegerna Reginald Hill och Stephen Booth. Men möjligheten borde finnas för henne att kliva betydligt högre upp på popularitetsstegen.

Böckerna – hittills En härva av skuld, Förbjuden mark, Djävulen i spegeln och Det onda hjärtat – utspelas i och kring den mångkulturella engelska staden Bradford i West Yorkshire där motsättningar mellan olika befolkningsgrupper är legio, inte minst beroende på att det är den stad som har den största pakistanska minoriteten av alla engelska städer. Det är alltså inte förvånande att hon låter huvudpersonerna  kriminalkommissarie John Handford och kriminalinspektör Khalid Ali hamna i utredningar som bottnar i rasism, fördomar och kolliderande kulturer.

Det onda hjärtat handlar om misshandlade och dödade kvinnor: Kathie som ligger sönderslagen på sjukhus och inte vill anmäla den som misshandlade henne, Dianne som mördas i ett parkeringshus och 17-åriga Chanda som slår och sparkar sin svägerska så att blodet sprutar.

De kloka kriminalpoliserna förstår att deras svårigheter inte enbart beror på att vissa har mer än ett skelett i garderoben utan kanske mest på konflikten mellan lojalitet gentemot familjen och respekten för den brittiska lagen.

Lesley Horton

Det gör att Hortons beskrivning av den engelska staden och några av dess ickebritter (22 procent kommer ursprungligen från utlandet, de flesta från Pakistan) har en svärta som svider, till och med för svenskar som inte har fullt så svåra problem.

Lesley Horton undervisar barn med speciella behov vid sidan av sitt författarskap. I många år arbetade hon i en skola där majoriteten av eleverna hade muslimskt ursprung. Då väcktes  hennes starka intresse för invandrarfrågor.

KARL HJELM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22