DET MÖRKA STRÅKET

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av James Wilson
The Dark Clue 2001
Översättning Ia Lind
Ordfront 2002

Det mörka stråket av den historieintresserade James Wilson från Oxford har ett stämningsskapande omslag som slår an en ton av London på 1800-talet; det London som bjuder oss klassamhälle, industrialisering, viktorianska värderingar och mörka underströmmar i människors liv.

Wilkie Collins, samtida med Dickens, skrev spänningsromaner med en tydlig viktoriansk prägel. Hans Kvinnan i vitt, en klassiker i genren, får bilda bakgrund för Wilson när han bygger upp sin historia. Han skriver i en historiserande stil, blåser liv i Collins huvudpersoner och fortsätter historien från Kvinnan i vitt: Marian Halcombe och Walter Hartright får på snåriga vägar uppdraget att skriva en biografi om målaren Turner som avlidit några år tidigare. Deras sökande efter Turner och hans liv för dem allt längre in i sina egna motsägelsefulla liv och hotar till slut deras sammanhållning, deras tillit och deras liv.

Wilson modellerar sitt språk så att det blir gåtfullt, snårigt, överspänt och omsorgsfullt, en parafras på Wilkie Collins stil. Där Collins skriver spännande och med flyt, blir Wilsons stil emellertid överlastad och tung och en aning svårbegriplig. Ansatsen motsvaras inte riktigt av uppföljningen av historien: Vad var det egentligen som hände? Den som tycker om Collins och är historiskt intresserad kan dock finna nöje i kopplingen bakåt, och Wilson lyckas med en viss tidsfärg.

KERSTIN WALL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22