DET KRÄVS TUSEN VACKRA ORD

Apr 16th, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Recension

Omslag till Det krävs tusen vackra ordAv Rose Marie Bouw
Ordberoende förlag, 2014
ISBN 978-91-87595-04-2, inbunden, 270 sidor

Det börjar som en feelbad-roman men slutar (nå, inte så överraskande) som en feelgood.

Huvudperson och den som hela tiden är i fokus är Ulrika, hustru och mor. Hon mår inte bra, och den dag vågen visar på 143 kilo rymmer hon hemifrån med avsikten att ta livet av sig. Hon ska bara formulera ett avskedsbrev till barnen för att förklara att inget är deras fel. Hon hamnar på ett litet pensionat och håller sig undan familj och släkt.

Rose Marie BouwSkildringen av hennes depression och fysiska problem tar mycket utrymme, och är det som känns mest autentiskt i hela berättelsen. Hennes enda ångestdämpande metod är mat, helst sådant som innehåller många kalorier. Hon kan äta en hel tårta på egen hand.

Min älskare, kallar hon maten/sötsakerna.

Det blir alltså feelgood efter hand, det dyker upp en liten flicka som inte bryr sig om att Ulrika är så stor, och senare flickans pappa som är konstnär. Också pensionatsvärdinnan accepterar Ulrika och försöker hjälpa.

Det är inte en stor litterär upplevelse men skildringen av hur illa man kan må, av alla besvär och komplikationer som livet ger är inkännande och välskrivet. Det viktiga som behövs, t ex många vackra ord, är väl inte så djuplodande men tål att sägas många gånger.

Kanske tror jag inte att det är en äkta klinisk depression som skildras, men för den som har lätt att lägga all skuld för livets problem på sig själv känns skildringen säkert igen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22