DET HON SLÅSS FÖR

Mar 11th, 2021 | By | Category: 2021-03 mars, Recension

Omslag till Det hon slåss förAv Andreas Ek
Eken förlag, 2021
ISBN 978-91-519-2810-4, pocket, 301 sidor

Just som jag ska publicera denna recension kommer nyheten att en advokat häktats misstänkt för våldtäkt. Väldigt passande i samband med denna bok.

Författaren fortsätter att ge ut på eget förlag och har fått goda recension av sina tidigare (Raseri 2017, Törst 2019 och samma år Mörkret inom honom). Den senare är den första i en serie med polisparet Jannica Brandt, grova brott-utredare, och Patrick Rydh, yttre befäl i Stockholm Syd.

Att författaren är polis och kriminaltekniker märks i de delar där vi följer det yttre befälet på turer i bevakningsområdet, hur man följer misstänkta fortkörare och hur man agerar vid brottsplatser.

Bokens tredje huvudperson är en skum advokat, chef för en framgångsrik firma med många grovt kriminella bland klienterna, och därmed möjligheter att få tag på sådant som laglydiga medborgare har svårare med.

Intrigen börjar med att advokaten märker att ett viktigt föremål försvunnit ur hans kassaskåp, och sedan mördas några av hans mest betrodda medarbetare. Han förhörs förstås av polisens utredare men kan inte berätta om stölden. Han fruktar för sitt liv men får skaffa sig beskydd på egen hand.

Och så finns det en fjärde huvudperson, den som mördar och hotar. Eftersom läsaren ganska snart får följa också henne blir detta mer en thriller än en polisroman. Mysteriet gäller i stället vad som är grunden för händelserna.

Att en hel del poliser ogillar en del brottmålsadvokater har framgått ur nyheterna, och aktuella ärenden handlar just om advokater som blivit väl mycket kompisar med grova brottslingar. Så att advokaten här redan från början framstår som (överdrivet) otrevlig gör att läsaren snarast hejar på att mördaren ska lyckas.

Mina invändningar är mest att det blir lite väl våldsamt, och att advokatfirman nog borde ha granskats tidigare i den verkliga världen.

Och så finns det en avslutning som strider mot en av genrens grundregler men här har jag faktiskt ingen protest. Kan inte säga mer utan att avslöja för mycket.

LEIF-RUNE STRANDELL

Andreas Ek

Andreas Ek. Foto Bee Thalin

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22