DET HÄNGER EN ÄNGEL ENSAM I SKOGEN

Jan 8th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Det hänger en ängel ensam i skogenAv Samuel Bjørk (pseud för Frode Sander Øien)
Det henger en engel alene i skogen, 2013
Översättning Per Olaisen
Wahlström & Widstrand, 2014
ISBN 978-91-46-22599-7, inbunden, 454 sidor

Det här är en driven författare, med två romaner och fem pjäser bakom sig, plus att han är musiker och arbetat på konstgallerier. Han inleder långsamt, men den till en början enkla historien splittras och svänger, och läsaren som får följa också några bipersoner i egna kapitel har bättre överblick än de utredande poliserna, något som inte gör spänningen mindre.

För det blir efterhand allt mer nagelbitande spännande (så det är inte oväntat att den enligt baksidestexten redan är såld till 21 länder).

Huvudpersoner är två poliser, den äldre överviktige erfarne mannen och den yngre, men redan erfarna, kvinnan. Det börjar med att han söker upp henne på den avlägsna ö dit hon dragit sig tillbaka för att ta livet av sig och ber om hennes hjälp att lösa ett egendomligt flickmord. Hon drar slutsatsen efter att ha sett bilderna att det kommer fler mord, minst fem, kanske tio.

Så motvilligt följer hon med till Oslo, till den återuppståndna specialenheten som ska lösa gåtan, som mycket riktigt växer.

Ett litet poliskollektiv som träder fram för läsaren, med huvudpersonerna också som individer med personliga problem (hon har inte gett upp tanken på självmord, ska bara lösa detta först). Även flera av bipersonerna, inte minst några barn, får fullständigare porträtt än vad som oftast är fallet i thriller. För detta är både deckare och thriller, med lugn startsträcka och intensiv upplösning.

Psykiatriska problem, religiös fanatism, social misär – många ingredienser, och kanske jag inte tror att det skulle gå så lätt att dupera omgivningen så länge, men det spelar ingen roll, det är ju en roman, inte ett reportage.

En mogen deckardebut.

LEIF-RUNE STRANDELL

Samuel Bjørk

Samuel Bjørk. Foto Harald Øren

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22