DET FRIVOLAS HISTORIA

Dec 28th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till Det frivolas historia Av Sabine Melchior-Bonnet
Une histoire de la frivolité, 2013
Översatt av Lars O. Ericsson
Atlantis, 2014
ISBN 978-91-7353-713-1, 207 sidor

Det här är en bok om franskt lättsinne, flärd, galanteri och nöjen. Något dessa sydlänningar praktiserat och praktiserar på ett mycket konstfärdigt sätt och något som vi i kalla Norden till stor del står främmande inför. Frivol betyder ursprungligen värdelösa trasiga tallrikar och bytt betydelse till att ta det mesta på skoj, med en klackspark, att älska det onyttiga. Vi har i svenskan ordet frivoliteter som är en virkningsteknik och att virka och sticka ansågs nyttigt och dygdigt.

Den franska synen på lättsinne härrör troligtvis från slottet Versailles där det under Ludvig den XIV:s tid fanns tusentals sysslolösa adelsmän som inte vågade lämna hovet eftersom då risken var stor att de inte längre blev sedda. Men de måste ju sysselsätta sig med någonting och modet med alla dess konstigheter blev en livlina både för män och kvinnor. Damernas kläder blev allt fantasifullare och skulpturala. Kanske var det därför som det täcka könet anklagades för att vara frivolt och lättsinnigt.  Männen spelade bort allt de ägde på roulette och kortspel och kvinnorna var inte sena att ta efter. Allt var ju ändå bara fåfängt och förgängligt, om hörnet lurade döden.

Sabine Melchior-BonnetDet är sådant Det frivolas historia handlar, inte så mycket om en naken, inbjudande kvinnobak som man kan tro när man betraktar omslaget. Även om den bilden också kan kännas lätt oanständig berättar författaren inte om osedlighet utan om det tvetydiga och aningen pikanta som utmärkte livet vid det franska hovet under l’ancien regime, tiden före revolutionen.

Retorik var viktig men talekonsten hade sin begränsning: man pratade poesi men allra helst om ingenting.

Det som hände hos de kungliga sipprade ner till folket som såg till att skapa en egen variant av det frivola. De som hade råd började anamma flärd och lyx, dricka champagne och titta på när graciösa damer dansar can-can.

En vacker bok har det blivit.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22